Vandaag en morgen genieten van de zon

In de zon is het genieten, maar in sommige dalen komt zon nog amper…

Vandaag en morgen genieten van de zon

Het is rustig novemberweer in Oostenrijk. Typisch daarbij is dat vaak in de bergen de zon flink schijnt terwijl er niet gek veel aan de hand is. Dat wordt dus genieten voor de zonliefhebbers. Maar met nog minder dan 40 dagen tot de kortste dag van het jaar zien we dat zon niet meer in elk dal tevoorschijn komt. Zo ook in St. Jakob in Oost-Tirol. Een typisch beeld hierboven waarbij het in de schaduw zichtbaar kouder is dan in de zon.

Ook vandaag schijnt de zon weer flink, maar helaas niet overal. Doordat er een storing in de buurt ligt trekken er wel wolkenvelden over het westen van Oostenrijk. Maar elders schijnt de zon uitbundig en kunnen we genieten van terrasweer in november. Met de zuidwestelijke wind wordt ook nog eens vrij milde lucht aangevoerd. Hierdoor zien we middagtemperaturen die oplopen naar de 13 tot 17 graden. Ook vanavond en komende nacht is het droog en helder. De storing die voor wolkenvelden in het westen zorgt neemt iets meer afstand en met weinig wind kan het in de dalen hard afkoelen richting 0 graden.

Morgen schijnt de zon ook in het westen flink. Kortom het is overal genieten met veel zon en hoge temperaturen voor november. Regionaal kan het zomaar weer eens 17 of zelfs 18 graden worden. Dit komt omdat er een zwak föhn windje komt te staan. Aan het eind van de dag neemt de bewolking wel overal toe.

Een koufront woensdagmiddag onderweg naar Oostenrijk

Morgenavond en in de nacht naar donderdag is het bewolkt. Op de weerkaart zien we een koufront van west naar oost over het land trekken. Daarbij zakt de sneeuwgrens tijdens de nacht naar 1800 tot 1500 meter. Het gaat dus weer wit worden in de bergen.


Donderdagochtend valt er nog geruime tijd regen en sneeuw maar de middag verloopt droog. Af en toe breekt de zon door en de vorstgrens ligt overdag rond de 1800 meter. Maar zoals hierboven zichtbaar is verwachten we geen grote hoeveelheden.

Vanaf donderdagmiddag is het naar alle waarschijnlijkheid bijna een volle week droog en vrij zonnig. Een krachtig hogedrukgebied neemt het over. Nieuwe sneeuw of neerslag wordt op zijn vroegst pas op 17 of 18 november verwacht.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Chalet.nl grote banner 900-600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×