Gepland nieuwe dalafdaling op de Glungezer

Gepland nieuwe dalafdaling op de Glungezer

Iets wat men al jaren wenst wordt mogelijk realiteit een nieuwe dalafdaling waarmee het aanbod zal worden uitgebreid.

In het skigebied Glungezer is de afgelopen jaren ongeveer 20 miljoen euro geïnvesteerd. De bouw van twee nieuwe kabelbanen en een besneeuwingssysteem hebben de aantrekkelijkheid van het skigebied voor de lokale bevolking aanzienlijk vergroot. Nu wil men een grote wens van de bevolking in vervulling laten gaan met een nieuwe dalafdaling.

Het kabelbedrijf heeft in januari het project aangemeld bij de milieu-instantie van de deelstaat. Nu vind er een beoordelingsprocedure plaats om te bepalen of er een milieueffectrapportage (MER) nodig is. De bouw van de nieuwe dalafdaling inclusief sneeuwkannonen zal ongeveer 25 miljoen euro gaan kosten.

Onderzoek na negatieve effecten milieu

Het startpunt van de nieuwe dalafdaling is de Halsmarter en loopt langs de bestaande liftroute naar het dalstation in Tulfes. Voor de geplande veranderingen van het terrein zal 5,9 hectare grond worden gebruikt voor de aanleg van de nieuwe dalafdaling, inclusief de nodige voorzieningen voor bescherming tegen lawines/modderstromen en de sneeuwkanonnen.

Samen met de MER-relevante oppervlakten uit projecten van de afgelopen vijf jaar resulteert dit in een totaal van 11,85 hectare waarmee rekening moet worden gehouden in de beoordelingsprocedure. Voorlopige conclusie uit de onderzoeken kan op dit moment geen significante negatieve effecten op verschillende milieugebieden worden afgeleid.

Dalstation Glungezer

De plaatsvervangend Provinciaal Milieuombudsman Walter Tschon is zeer kritisch over het project en twijfelt aan het nut van een dalafdaling. “Niettemin zal moeten worden onderzocht of de bouw van het geplande project en de daaruit voortvloeiende milieueffecten significante, schadelijke, hinderlijke of belastende effecten zullen hebben op het milieu en of een milieueffectrapportage vereist is”. “De bouw van een nieuwe dalafdaling met technische besneeuwing op deze hoogte, ook al is deze blootgesteld aan het noorden, is niet langer geschikt in tijden van klimaatverandering en is naar mijn professionele en juridische mening meer dan twijfelachtig.” De huidige omstandigheden in het wintertoerisme in Oostenrijk en met name in Tirol in het centrale Innsbruck-gebied zouden op indrukwekkende wijze de veranderingen in de skigebieden aantonen die samenhangen met de klimaatverandering.

Ter compensatie en verzachtende maatregelen staat er de aanleg van een 1200 vierkante meter amfibieënvijver gepland evenals de aanplant van taluds. Ook komen er loofbomen die geschikt zijn voor de locatie.

Daarentegen bekijkt de burgemeester van Tulfes, Martin Wegscheider, de situatie nuchter. “Het project is nu ter beoordeling ingediend.” Er zal worden bekeken of er een milieueffectbeoordeling nodig is. “Daarna worden de volgende stappen besproken”, aldus de burgemeester.

Mogelijke startpunt

Skigebied Glungezer

Het skigebied van Glungezer is een van de vele gebieden rond Innsbruck. Met haar 23 kilometer aan pistes is het geen groot gebied maar wel een met een behoorlijke hoogteverschil. Het gebied begint op 950 meter en de top van het skigebied ligt op ruim 2300  meter. Dit is overigens niet het hoogste punt, je kan nog via een skiroute naar ruim 2600 meter.

Het is een gebied met vooral rode pistes (15 km), maar beginners kunnen zich ook vermaken met de 7 kilometer blauwe afdaling waaronder de enige dalafdaling. Voor de wat verder gevorderden is er “maar” 1 kilometer zwart te vinden in dit gebied.

Bron: Tiroler Tageszeitung

Banner Chalet.nl FANtastischoostenrijk.nl-1250x800-px

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×