Geregeld föhn en daardoor zacht

Prachtige regenboog gistermiddag in Brixen im Thale

Geregeld föhn en daardoor zacht

Met een flinke zuidwestelijke stroming en lagedrukgebieden veelal ten westen Oostenrijk staat er de komende tijd geregeld een flinke föhn. Hierdoor is het aanhoudend zacht met ten noorden van de hoofdkam soms ook zonnig weer. Aan de zuidkant, met name Karinthië, is het vaak wat tegenvallend met meer wolken en buien.

Vandaag is tijdelijk van föhn geen sprake. Een zwak hogedrukgebied zorgt voor een weersverbetering in heel Oostenrijk. Na de nachtelijke buien breekt in de loop van de dag de zon steeds vaker door. Alleen in het oostelijk vlakland en nabij de grens met Slovenië blijven wolkenvelden hardnekkiger. Het wordt maximaal 13 tot lokaal 20 graden, wat nog altijd te zacht is voor de tijd van het jaar.

Morgen is er in heel Oostenrijk meer ruimte voor de zon, maar depressies vanuit het zuidwesten komen dichterbij. In de loop van de dag trekken ook meer wolkenvelden over en voorzicht begint weer een föhn te staan aan de noordkant. De middagtemperatuur stijgt met veel zon naar 16 tot 20 graden.

Dinsdag wordt een typische föhn dag. Ten noorden van de hoofdkam blijft het nagenoeg droog met soms zon terwijl het bewolkt en regenachtig is aan de zuidkant. Gelukkig komt het dit keer niet tot een föhnstorm als afgelopen vrijdag. Aan de noordkant wordt het maximaal 19 tot 23 graden, in de regen aan de zuidkant slechts 15. Daarbij ligt de sneeuwgrens rond 2400 meter. Tijdens de avond en nacht volgt overal regen, sommige modellen komen met flinke hoeveelheden. Hoe dit precies uitpakt is nog even afwachten.

Woensdag blijft het regenachtig en nat aan de zuidkant, terwijl de noordkant opnieuw de beste papieren heeft. Het wordt afhankelijk van regen of zon 14 tot 18 graden.

Donderdag keert de föhn weer terug, en ook ergens komend weekend komt opnieuw föhn te staan. De zuidweststroming blijft dominant waardoor dit patroon min of meer tot begin november nog blijft aanhouden.

Jeroen Elferink

Chalet NL 20230223-banner-1200x800-v2.png

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×