Geregeld veel zon en te warm voor januari

Vanmorgen schijnt de zon soms al flink in Vorarlberg, Tirol, Salzburg, Karinthië en Stiermarken. Soms trekken er wel dikkere sluierwolken over maar de zon zal hier goed doorheen blijven schijnen. De lucht kan er soms ook wat melkachtig uitzien. Richting het noorden, in Ober- en Niederösterreich, hangt meer bewolking. Uit deze bewolking kan het ook een beetje motregenen. Vanmiddag trekt deze bewolking weg naar Tsjechië en kan ook hier de zon er beter bijkomen. Ook elders worden sluierwolken minder dik vanmiddag. Al met al een prachtige skidag. Wel is het uitzonderlijk warm voor januari met vanmiddag temperaturen van 8 tot 15 graden. De 15 graden is mogelijk in oa. het Inntal.

Weerkaart voor vanmiddag 13:00 uur

Voor het weer van morgen moeten we alvast kijken op de weerkaart van vandaag. Een nu nog actief koufront trekt vanmiddag Frankrijk binnen. Ditzelfde front trekt morgen over Oostenrijk.

Bewolking in Europa morgenmiddag

Maar veel merken we daar niet van. De storing trekt ongunstig over de Alpen waardoor er niks meer van over blijft. Het blijft op veel plaatsen gewoon zonnig. Toch stroomt er koelere lucht (morgen) Oostenrijk binnen. Zo kan het op 1500 meter morgenmiddag in het westen weer vriezen. We noemen dit ook wel een glazen (kou)front. Er zit ‘geen weer’ op het front, terwijl er wel een andere luchtsoort binnenstroomt.


Toch zal het geen zuiver kaiserwetter zijn met geregeld wolkenvelden over het westen en noorden van Oostenrijk. Toch blijft het vriendelijke weerbeeld overheersen en kan vrijwel overal van een paar zonnige uren genoten worden. De vorstgrens daalt uiteindelijk naar 1300 meter en de sneeuwgrens naar 1000 meter.

Deze sneeuwgrens is dan weer morgenavond en nacht van belang. Want in de koudere lucht draait de stroming tijdelijk naar het noordwesten. Vochtigere lucht stuwt tegen de noordkant met her en der een spatje regen of vanaf 1000 meter een vlokje sneeuw.


Zaterdag volgt een tweedeling. Vooral in Vorarlberg, Karinthie en grote delen van Tirol schijnt de zon de hele dag flink. Verder oostwaarts is het bewolkt en vallen er enkele winterse buien. De sneeuwgrens ligt daarbij tussen de 1000 meter in het Tiroler Unterland en 400 meter in het Wienerwald. De hoeveelheden zijn gering, een centimeter zal nergens gehaald worden.


Vanaf zondag is het overal weer prachtig kaiserwetter met flink wat zon. Ook de nieuwe week brengt geen echt winterweer met veel zon en te hoge temperaturen voor januari.

Westendorf gisteren, de pistes zijn top!

Jeroen Elferink
Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht