Gladheid door IJzel en regen vandaag

Gladheid door IJzel en regen vandaag!

Helaas, het winterse sprookje komt vandaag voorlopig tot een eind. Vannacht heeft een warmtefront Oostenrijk bereikt en deze ochtend valt er ijzel en regen. Met name vanaf het Tiroler Unterland tot Oberösterreich regent het soms stevig door. Maar omdat we uit een periode van kou komen hangt er een hardnekkige koude plaklaag in sommige dalen. Ook zit de vorst nog in de bodem. Daarom valt de neerslag her en der in de vorm van IJzel. KIJK DUS GOED UIT, het kan zéér glad zijn. Sneeuw valt er pas vanaf 1800 meter, dat is voor december een vrij hoge sneeuwgrens.

Vanmiddag kan er op veel plaatsen dichte dooimist ontstaan!

In de loop van de middag wordt het geleidelijk droger, al blijft het in Oberösterreich doorregenen. Soms breekt de zon door maar het is vooral aan het dooien. Daarbij bestaat er de kans op dichte mist. Kijk dus nogmaals goed uit als je de weg opgaat. In dalen zonder inversie stijgt het kwik naar een milde 6 tot 10 graden.

Morgen ligt een hogedrukgebied over de regio. Daardoor is het rustig weer, en ook de komende zeker 1,5 week blijft dit het geval. Morgen is de lucht nog wel erg gevoelig en in veel gebieden hangt hochnebel of mist. Daarbij kan de bovengrens sterk wisselen per dal. Boven de mist en nevel schijnt de zon uitbundig en is het kaiserwetter. Niet overal lukt het de zon deze hardnekkige laag op te ruimen. De temperaturen wisselen tussen 1 graad in de mist tot 10 graden met zonneschijn. Opnieuw dooi dus.

Woensdag en de dagen daarna blijft het hogedrukgebied op zijn plek liggen. Het is hardnekkig hoog die niet van wijken weet, dit fenomeen staat ook wel bekend als eurohoog. Gelukkig ligt er voldoende sneeuw, maar het oog wilt ook wat. Witte besneeuwde bomen behoren voorlopig tot het verleden.

Jeroen Elferink – Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...