Gletsjers in Oostenrijk weer witter VIDEO

Kaprun Kitzsteinhorn 1 september 2023

Kaprun Kitzsteinhorn 1 september 2023

Gletsjers in Oostenrijk weer witter VIDEO

Het is weer september en dan beginnen we weer voorzichtig te kijken naar de gletsjers. Daar gaan de eerste wintersportactiviteiten weer gebeuren. Voor ons pas in oktober maar er is al een gletsjer open (Hintertux) en als het weer meewerkt qua temperatuur en sneeuw dan zullen er een aantal gaan volgen op 23 september 2023.

Maar ook vandaag hebben we weer gekeken naar de webcams en willen jullie dit niet onthouden. Daar waar in de hele warme (hete) periode al weer de gletsjers zwart aan het kleuren waren zien we nu de kleur wit verschijnen. Dat is ook een goede zaak want dit beschermd ook de gletsjer van de zonneninstraling. Dit wordt ook het Albedo effect genoemd.

Bekijk hieronder de beelden van vandaag.

Albedo effect

Niet alleen is het goed dat er sneeuw valt op de gletsjers maar de witte kleur van sneeuw zorgt er voor dat de warmte niet geabsorbeerd wordt door de aarde. Door de verse “witte” sneeuw reflecteert het zonlicht en er wordt minder warmte opgenomen en dat betekent minder smelt. Dit wordt het Albedo Effect genoemd. Voor het behoud van de gletsjers zou het mooi zijn de gletsjers wit blijven kleuren de komende tijd.

Nog wat cijfers van het reflectie vermogen van het aardoppervlak. Hierbij kun je ook aflezen dat sneeuw en ijs het hoogst scoren en dat water zo’n beetje het minste scoort en we weten allemaal als sneeuw of ijs smelt dan wordt dit omgezet in …juist Water.

Sneeuw of ijs 80-95%
Smeltende sneeuw 40-70%
Wolken 40-90%
Woestijnzand 30-50%
Grasland 25-30%
Toendra 15-35%
Grondaarde 5-30%
Grasland 25-30%
Bos 10-20%
Water 10-60%

Pitztaler Gletsjer Wildspitze topfoto

Turner Logo 2023 wit

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

skioutlet 2022 grote banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...