De Gmail Kapelle in St. Johann in Tirol

Nee, in St. Johann is geen kapel gebouwd om de bekende maildienst van Google te eren. “Gmail” is afgeleid van het woord Gemälde, wat Duits is voor Schilderij. Vroeger is in dit kapel ooit een schilderij opgehangen van Maria en naar dit schilderij is het kapel genoemd. Misschien is het je wel eens  opgevallen dat er een kapel zit in de rotswand van de Wilder Kaiser. Als je goed kijkt, kun je hem vanuit het dal helemaal rechts in de rotswand van het lage deel van de Kaiser zien (De Niederkaiser).

Geschiedenis

Het huidige kapel komt uit 1782 en is in barokstijl gebouwd, met elementen uit de rococo periode. In de rotswand naast het kapel zijn ook de jaartallen 1623, 1719 en 1744. Deze jaartallen verwijzen naar eerdere (vermoedelijk uit hout) gebouwde kapellen. In het kapel zijn fresco medaillons te vinden van de Heilige Antonius, Josef en Franciscus. Het altaar bestaat uit een Mariabeeld uit de 20ste eeuw. Toen in 1809 Beierse en Franse Soldaten in het gebied waren en Kirchdorf in de brand staken, is een deel van de bevolking van Kirchdorf en St. Johann naar de Gmail kapelle gevlucht, om onder bescherming te staan van Maria. Ook is er vlak bij het kapel de Lourdesgrot te vinden. Een inwoner uit St. Johann is in 1956  naar Lourdes in Frankrijk gegaan, om te genezen van zijn ziekte. In Lourdes heeft hij toen Maria belooft om in zijn eigen woonplaats een Lourdesgrot te maken.

De wandelroute

Als je op vakantie bent in de regio rondom St. Johann, moet je zeker het Gmail kapel bezoeken. Hieronder is een kaart van de VVV, waarop je de route kan zien. Als je met GPS wil wandelen, kun je op deze pagina het GPX bestand downloaden, maar gelukkig wordt de route ook door middel van wegwijzers duidelijk aangegeven. Parkeren kan op de parkeerplaats bij de Rummlerhof, maar wij adviseren, om bij Gasthof Hinterkaiser te parkeren. Na de Wandeling kun je daar namelijk onder het genot van een lekker stuk zelfgemaakte taart bijkomen. Het is bovendien ook een heel goed restaurant om ’s avonds te eten.

De eerste stop is de Einsiedelei (Kluizenarij). Bijzonder is, is dat hier nog steeds een non alleen woont. Vervolgens loop je door daar het Gmail Kapel, waar je een schitterend uitzicht op de Kitzbüheler Horn hebt. Daarna kun je ook nog de Lourdesgrot bezoeken en is de hele pelgrimstocht voorbij.

Bron: Baerig.tirol

Foto: Andreas Unterberger, TVB St. Johann

Alpen Reizen

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht