Goed alternatief voor een dakkoffer: de trekhaakkoffer

thule-thule-arcos-m-black-achterbagagebox-harde-bu

Goed alternatief voor een dakkoffer: de trekhaakkoffer

Nu steeds meer mensen in elektrische auto’s rijden zien we dat er meer vraag is naar een goed alternatief voor een dakkoffer. Een dakkoffer is handig om grote spullen te vervoeren of om extra bagageruimte te creëren. Maar als je kijkt naar een elektrische auto met daarop een dakoffer dan zul je misschien begrijpen dat dit niet de beste combinatie is. Waarom dat zo is en wat dan een goed alternatief is zullen we verder uitleggen in dit artikel.

Beperkte actieradius

Als eerste is het goed om te weten dat een dakkoffer er voor zorgt dat de actieradius van een EV beperkt wordt. Dit komt omdat de dakkoffer wind vangt tijdens het rijden waardoor er meer weerstand ontstaat en je dus minder zuinig zal rijden. Dit geldt trouwens niet alleen voor elektrische voertuigen maar ook voor auto’s die op brandstof rijden. Je zult hoe dan ook altijd wat kilometers moeten inleveren als je met een dakkoffer rijdt.

Ook kun je last hebben van geluiden tijdens het rijden, die worden veroorzaakt door de wind die langs de dakkoffer gaat. Om er voor te zorgen dat je nog steeds zuinig blijft rijden en geen last hebt van geluiden tijdens jouw rit kun je als alternatief kiezen voor een trekhaakkoffer.

Koffer voor op de trekhaak

Een trekhaakkoffer of ook wel bagagebox of koffer trekhaak genoemd bevestig je op de trekhaak van de auto. Net als bij een fietsendrager klem je de koffer op de kogel. Trekhaakkoffers heb je in verschillende vormen en maten en van verschillende merken.

Zo zijn er bagageboxen voor op de trekhaak van harde materialen zoals de Thule Arcos M, Thule Arcos L, Towbox V1, Towbox V2 en Towbox V3. Maar ook koffers die (deels) opvouwbaar zijn zoals de Thule Onto, Thule BackSpace en Spinder BX1. De inhoud van de koffers verschilt per koffer.

TowBox - 3

TowBox V3

Thule BackSpace XT op VeloSpace XT gekanteld

Thule BackSpace XT

Maat S bagagebox

Kies je de kleinste box dan heb je 300 liter extra bagageruimte. Dit zijn bijvoorbeeld de Thule Onto en Thule BackSpace trekhaakkoffers van Thule.

Maat M bagagebox

Bij een maat groter heb je 350 tot 400 liter extra laadvermogen. De Towbox V1 heeft 350 liter inhoud, de Towbox V2 heeft 390 liter en de Towbox V3 heeft 400 liter.

Maat L bagagebox

Wil je echt een grote box dan is er de Spinder BX1 met een inhoud van maar liefst 550 liter.                                  

Als je de verschillende koffers bekijkt dan zijn er naast de inhoud nog twee andere verschillen. 1: zijn ze opvouwbaar of niet opvouwbaar. En 2: bestaat de trekhaakkoffer uit twee verschillende elementen (een basis platform en een box) of is het één geheel. In het geval van een opvouwbare koffer heb je als voordeel dat deze een stuk minder ruimte in beslag neemt als je deze niet gebruikt. Bij een trekhaakbox die uit twee elementen bestaat heb je als voordeel dat je het platform vaak ook kunt gebruiken als fietsendrager. Het is dus een multifunctioneel product en je hoeft niet nóg een fietsendrager te kopen naast de bagagebox.

Spinder BX1

Spinder BX1

Spinder BX1 opgevouwen

Spinder BX1 opgevouwen

Trekhaakkoffer opvouwbaar

Er zijn een paar trekhaakoffers die opvouwbaar zijn. Een daarvan is de Thule Onto met 300 liter inhoud. Een andere is de Thule BackSpace XT in combinatie met de VeloSpace XT 2 of VeloSpace XT 3, 300 liter inhoud. De laatste is dus een combinatie product waarbij de VeloSpace dient als zowel platform voor de BackSpace trekhaakkoffer én als fietsendrager voor 2 fietsen (VeloSpace XT2) of 3 fietsen (VeloSpace XT3). Met de BackSpace XT in combinatie met de VeloSpace XT3 kun je zelfs de bagagebox + 1 fiets tegelijk vervoeren. Als derde opvouwbare koffer is er de Spinder BX1 transportbox. Dit is net als de BackSpace XT een combinatie product. De Spinder SL3 dient als platform voor de BX1 en is ook te gebruiken als fietsendrager voor 3 fietsen.

Thule BackSpace XT + VeloSpace XT3

Thule BackSpace XT + VeloSpace XT3

Thule VeloSpace XT3

Thule VeloSpace XT3

Trekhaakkoffer met fietsendrager

We hebben ze hierboven al benoemd, de trekhaakkoffers met fietsendrager. In onze optiek is dit de beste keuze als je naast extra bagageruimte ook op zoek bent naar een fietsendrager. Zo kun je de ene keer kiezen om fietsen te vervoeren en de andere keer kiezen om je bagageruimte uit te breiden met de trekhaakkoffer. Goed om te weten: je kunt ook elektrische fietsen vervoeren met de fietsendragers.

Voordelen koffer trekhaak

Twijfel je nog of een koffer op de trekhaak iets voor je is? Bekijk dan hier de voordelen van een trekhaakkoffer.

  • Actieradius blijft gelijk / wordt niet beperkt omdat de box achter de auto hangt.
  • Geen weerstand tijdens het rijden, hierdoor heb je ook geen last van geluid.
  • Zicht in de zijspiegels wordt niet beperkt.
  • Je autodak blijft vrij. Hierdoor kun je deze ruimte benutten om andere bagage op te vervoeren. Bijvoorbeeld met dakdragers in combinatie met een watersport- of wintersportdrager. Maar ook een fietsendrager kan op het dak bevestigd worden.
  • De kofferbak blijft toegankelijk
  • Je hoeft niet hoog te tillen met spullen.
  • Ideaal voor wintersport, je kunt korte ski’s of een snowboards makkelijk meenemen.
  • Ook voor kamperen erg praktisch. Grote spullen zoals tenten, slaapzakken en luchtbedden kun je eenvoudig vervoeren.
  • Extra bagageruimte voor grote weekend tassen of koffers.
  • Kunnen er geen dakdragers op jouw auto? Dan is een trekhaakkoffer een goed alternatief.

Er is dus een hoop keuze als je op zoek bent naar een trekhaakkoffer. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen? Dan kun je bij Dakdragerwinkel.nl terecht voor advies en demonstratie in de showroom. Zij hebben alle trekhaakkoffers in de showroom staan en kun je indien op voorraad ook direct meenemen. Ook kun je bellen met de verkoop experts van Dakdagerwinkel voor al je vragen. Online kun je ook een trekhaakkoffer kopen in de webshop van Dakdragerwinkel.

Zoek je en test waarin de trekhaakkoffers uitvoerig getest zijn? Dan kun je op de pagina van ANWB een trekhaakkoffer test vinden.

Trekhaakkoffer kopen? Ruime keuze, scherpe prijzen bij Dakdragerwinkel.nl

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×