Goed voorbereid de piste op

Goed voorbereid de piste op

Ondanks dat skiën niet altijd zo word gezien, het is toch echt een sport! Het aantal calorien dat men verband ligt al snel rond de 550 per uur. Bij langlaufen loopt dit nog op tot 640 calorieën per uur. Een gemiddelde skiër is ongeveer vier tot vijf uur per dag onderweg op de piste. Je spieren zijn dus behoorlijk aan het werk. Over het algemeen zijn mensen die op wintersport gaan van de sportievere soort. Maar je kan nog meer uit je wintervakantie halen, door je er goed op voor te bereiden. Dit hoeft echt niet doormiddel van urenlange sessies in de sportschool, zolang er gefoccused word op de juiste factoren: kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Doormiddel van enkele doelgerichte oefeningen, wat cardio en yoga, kan iedereen zijn lichaam en conditie voorbereiden en met meer gemak en souplesse de piste af. Ook voorkom je er blessures mee. Een goed begin is het halve werk!

Kracht

Iedereen weet hoe vervelend het is als halverwege een afdeling de bovenbenen het niet meer houden.  Vermoeide spieren die het werk niet aan kunnen, verpesten dan de wintersportpret. In dit plaatje zijn het voornamelijk de quads in de bovenbenen die niet genoeg getraind zijn. Krachttraining is hier het antwoord op. Nu roept krachtraining vaak het beeld van boomstammen van benen en opgeblazen armen op. Maar spierkracht kan heel gemakkelijk opgebouwd worden zonder dat mensen eruit gaan zien als bodybuilders. Door zogenaamde ?compound? oefeningen te doen, worden alle spieren samen getraind. En door te starten met alleen het lichaam als gewicht, word er niet direct een enorme spiergroei verkregen. Wel krijg je er sterkere spieren van, die beter de druk tijdens het skiën kunnen verwerken. Bij een goede workout krijgen niet alleen de benen aandacht, maar ook je core (buik en middenrif). Oefeningen die hier zeer geschikt voor zijn: squats, plank, lunges en zijwaardse plank.

Gabriela Andrei Kracht

Flexibiliteit

Gabriela Andrei flexibiliteit

De dag op de piste was heerlijk. En na een lekkere maaltijd en een drankje rol je het bed in…om er de volgende ochtend uit te komen met spierpijn! Een vervelende situatie. Dit komt omdat spieren die normaal te weinig gebruikt worden, ineens moeten werken. Afwijkende bewegingen en grotere rekkingen veroorzaken kleine scheurtjes in de spieren welke de volgende dag tot spierpijn leiden. Dit kan (voor een deel) voorkomen worden door vooraf te werken aan flexibiliteit. Een ideale manier om dit snel en efficient te doen, is yoga. En dat hoeft helemaal niet op een zweverige manier! Yoga oefeningen helpen je spieren makkelijker te rekken in afwijkende richtingen. En door enkele sessies per week kan je al veel resultaat boeken. Als bonus heeft een grotere flexibiliteit in 99% van de gevallen ook een positief effect op je skitechniek. Tegenwoordig zijn er tal van (gratis) yoga app?s die je kunnen helpen. Van plaatjes en videos van oefeningen, tot complete programmas met bijpassende muziek. Kies de app die bij jou past, spendeer er 3 keer per week een kwartierje aan, en geheid dat je veel minder last van spierpijn hebt! Zelf gebruik ik de app ?Daily Yoga?, een gratis app met een hele reeks aan sessies met allerlei oefeningen of verschillende niveaus.

Uithoudingsvermogen

Om ook van die lange afdalingen te kunnen genieten, is voldoende uithoudingsvermogen belangrijk. Door hier tijdig aan te werken kan je echt optimaal van je wintersportvakantie genieten. Het verbeteren van je uithoudingsvermogen kan op veel verschillende manieren: hardlopen, fietsen, zwemmen, crosstraining, roeien, enz. Kies datgene wat je het leukste vind, dan is het ook het makkelijkste om vol te houden. Belangrijk is dat de training op de juiste intensiteit gebeurd, om optimaal resultaat te boeken. Dit betekend niet dat je uren vol gas aan de slag moet. Het is wetenschappelijk bewezen dat je conditie en uithoudingsvermogen het meeste vooruit gaan bij het doen van aerobische activiteiten bij een hartslagintensiteit van 50-60% van je maximale hartslag. Dit kan je bijhouden doormiddel van een hartslagmeter, maar je eigen gevoel is vaak al een goede indicatie. Belangrijk is dat je voelt dat je hartslag en ademhaling sneller gaan, maar je moet nog in staat zijn een gesprekje te voeren. Start met 20 minuten en voer dit langzaam op.

Gabriela Andrei uithoudingsvermogen

En nu lekker aan de gang

Het lijkt een hoop om aan te werken: krachttraining, flexibiliteit én uithoudingsvermogen. Maar door het slim in te bouwen in je dagelijkse routine, heb je jouw training er zo op zitten. Lekker naar het werk fietsen draagt bij aan je uithoudingsvermogen. Ontspannen in de ochtend of na een drukke werkdag met 15 minuten yoga helpt je bij je flexibiliteit. En 3 keertjes in de week je overtollige energie kwijtraken bij de krachttraining geeft heel veel voldoening! Mocht je meer informatie willen over de besproken trainingen, neem dan eens een kijken op http://www.andyrose.ski/fit-to-ski.html. Hier worden alle onderwerpen nog eens duidelijk en beknopt besproken. En wie weet ga je de trainingen wel zo leuk vinden, dat je er na de wintersport nog stiekem mee door gaat!

Succes met de trainingen en heel veel plezier op jouw wintersportvakantie!

Opmerking: voordat je zelf aan de slag gaat, wordt het geadviseerd om een arts of trainer te raadplegen

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabriela Andrei

Summittravel728x90

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...