Goede dagen voor de sneeuwkanonnen

Het is heerlijk koud in Oostenrijk, en met een dik pak sneeuw is het diep winters. De koude lucht is afkomstig uit het binnenland van Rusland, dit omdat er boven Scandinavië een krachtig hogedrukgebied ligt. Hierdoor blijft de wind uit een Oostelijke hoek staan en blijf het voorlopig koud. Goed nieuws voor de sneeuwkanonnen, want die zorgen deze dagen voor een enorme buffer in vrijwel alle skigebieden.

Sneeuwkanonnen in Westendorf, gistermiddag net voor zonsondergang

Deze koude en sneeuwrijke winter zorgt er ook voor dat veel skigebieden vanaf morgen of dit weekend in vol bedrijf gaan. Maar houden we de kou nog lang vast?

De huidige drukverdeling houden we nog tot zeker zondag vast, tot die tijd blijft het koud genoeg voor de sneeuwkanonnen. Die kunnen tot zondagochtend op alle hoogtes blijven blazen, en daarbij is het ook nog eens flink zonnig. Wie dus de komende dagen al op de piste is heeft de meest perfecte omstandigheden. De nachten zijn ook flink koud met minimumtemperaturen soms tussen de -10C en -20C graden!

Zondag volgt een warmtefront, en timing gaat voor de neerslagsoort zorgen. In de ochtend is het nog sneeuwval, maar het instromen van mildere lucht gaat de neerslag over in vloeibare vorm. Echter de kou ligt zo hardnekkig in de dalen dat het wel eens tot ijzel op uitgebreide schaal kan komen. Dit is regen dat direct bevriest op de ondergrond.

Maar uiteindelijk stroomt toch de mildere oceaanlucht binnen, maar zoals zichtbaar is in de verwachting en de weerkaart hierboven, blijft de koudere lucht tegengas geven. En echt lekker komen we niet in de oceaanlucht, en echt warm wordt het dus ook niet. Op 1500 meter hoogte blijft het vaker vriezen dan dooien en in de besneeuwde dalen blijft het vaak koud genoeg. Het komt niet tot extreme dooi.

En dat kunnen we wel gunstig noemen, want we vreesde toch wel voor de laatste week voor de kerstvakantie. Maar gelukkig wordt het geen milde of verregende week. Het blijft bij bescheiden dooi met afwisselend zonnige momenten. Op de langere termijn moeten we 21 december in de gaten houden. Rond deze datum volgt wellicht een potentie op een nieuwe omslag naar kouder weer. Maar helaas wordt het nog niet volledig ondersteunt, en is het ook goed mogelijk dat het niet flink kouder wordt. Het is in ieder geval een gunstig teken. We kunnen opgelucht ademhalen. Néé de kerstvakantie wordt zelfs in het slechts mogelijk scenario nog altijd véél beter en sneeuwrijker dan 2015 of 2016.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×