Goede vooruitzichten voor de gletsjers

Pitztaler Gletsjer

Op de Oostenrijkse gletsjers ligt momenteel meer sneeuw dan normaal. Het is ook lang geleden dat de gletsjers de zomer ingingen met zoveel sneeuw. De vele sneeuw heeft ook ongewenste gevolgen, zoals de recente overstromingen van onder andere de Inn in Tirol.

Op de gletsjers ligt momenteel meer sneeuw dan gemiddeld, en de huidige sneeuwstand (17 juni) is vergelijkbaar aan die van eind april normaal gesproken. De afgelopen jaren was de sneeuwlaag op de gletsjers vaak rond half mei er al wel vanaf gesmolten. Maar dit jaar ligt er, ondanks een hittegolf die al 2 weken duurt, nog ontzettend veel sneeuw boven op de gletsjers. Het winterseizoen zelf was ook uitzonderlijk sneeuwrijk, vooral in Noord Oostenrijk zijn er veel lokale sneeuwrecords verbroken.

17 juni 2018 en 2019 bij de Rudolfshütte op 2315 meter hoogte

De situatie die dit jaar is ontstaan is voor de lokale boeren is wel minder gunstig. De koeien konden bijvoorbeeld aanzienlijk later de almweide’s op. Ook loopt de hooiproductie dit jaar een duidelijk klap op. Ook voor wandelaars is de huidige situatie erg gevaarlijk. Lees bijvoorbeeld hier hoe een wandelaar in de problemen kwam.

Wat ging er dan in 2019 anders dan anders?

Maar wat gaat er dit jaar dan totaal anders? Afgesproken is dat 1 mei het winterhalfjaar in de bergen stopt. Op deze deadline wordt namelijk het watergehalte (oa sneeuwdikte) van de gletsjers van Oostenrijk bepaald door onder andere het ZAMG. Meestal rond begin mei/eind april wordt de hoogste sneeuwdiepte bereikt op de gletsjers. In de afgelopen 15 jaar, vooral in april en mei, werden bovengemiddelde temperaturen en weinig neerslag geregistreerd. De beschermende sneeuwlaag op de gletsjers was daarom vaak al vroegtijdig weggesmolten.

Maar dit jaar bleef zowel april als mei bijzonder koel met herhaaldelijk nieuwe sneeuwval. Op oa. de Zugspitze lag begin deze maand nog ruim 6 meter sneeuw! Momenteel ligt er nog altijd meer sneeuw dan wat we de afgelopen 40 jaar hebben gezien. Deze beschermde sneeuwlaag denkt de gletsjers af en beschermt de gletsjer tegen smelten. Daarbij moet gemeld worden dat de meeste smelt van de gletsjers komt van direct zonlicht. Maar dit jaar ligt er zoveel verse sneeuw dat vrijwel alle zonnestralen goed worden weerkaatst. Het ijs wordt dit jaar dus langer dan normaal beschermd tegen smelten. De sterke “ijsverliezen” die we de afgelopen zomers zagen is daarom dit jaar nauwelijks mogelijk! Mogelijk dat de gletsjers dit jaar zelfs wat groeien.

Of de gletsjers dit jaar ook daadwerkelijk zullen groeien zal de zomer van 2019 bepalen. Afhankelijk van de hoeveelheid warmte en zonlicht kunnen we pas in oktober de balans opmaken. In ieder geval zal er dit jaar amper wat van de gletsjers zelf smelten. En dat is goed nieuws.

(Bronnen Zeit im Bild, ZAMG, zukunft wintersport)

Instagram Banner

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Stubaier Gletsjer

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...