Goochelt het KNMI met weercijfers om gelijk te krijgen?

Dat wij bij FANtastisch Oostenrijk ook graag het Oostenrijkse klimaat belichten was u misschien al wel duidelijk. Afgelopen najaar hadden we nog een kijkje genomen naar de Oostenrijkse winters. Conclusie was dat de winters in zowel kou als sneeuw(hoeveelheid) de afgelopen 120 jaar minimaal verandert zijn. Maar nu willen we voor de gelegenheid ook even een stapje verder gaan. We passeren even de Oostenrijkse grens en nemen een kijkje naar het klimaat in ons eigen kikkerlandje. Want onlangs kwam bij ons het schokkende nieuws dat het KNMI heeft geknoeid met gemeten weercijfers. Want waar zijn de warme zomers van vroeger gebleven?

Geschrapte hittegolven zijn rood gearceerd. (KNMI)

Onlangs werd bekend dat het KNMI een groot deel van de gemeten hittegolven in de periode 1900-1950 uit de weerboeken heeft geschrapt. In deze periode zijn in totaal 23 hittegolven officieel gemeten maar het KNMI heeft 16 van deze hittegolven door de versnipperaar gegooid. Voor deze periode hanteert het KNMI nu nog maar 7 officiële hittegolven tegenover 9 hittegolven in de periode 1950-2000. In deze laatste periode heeft het KNMI overigens geen veranderingen aangebracht. Zo lijkt het nu ineens alsof de kans op een hittegolf gedurende de 20e eeuw is toegenomen. Wat in dit beeld niet meehelpt is dat we de laatste 20 jaar zelfs 10 hittegolven hebben gehad.

Kortom van 1900 tot 1950 had je om de drie jaar kans op een hittegolf. Met de nieuwe aangepaste cijfers lijkt deze kans te zijn gestegen naar één hittegolf in de zeven jaar. Ter vergelijking de kans op hittegolf de afgelopen 20 jaar is gestegen naar één per twee jaar. Zo lijkt de kans op een hittegolf in de zomer plotseling extreem te zijn toegenomen.

September kende geen 30 graden voor 1950?

En niet alleen de hittegolven moesten er in de correctie aan geloven. Ook de tropische dagen (dagen met 30 graden of meer) voor de maand september zijn bizar aangepast. Alle dagen op één na met een temperatuur boven de 30 graden van voor 1950 zijn geschrapt. Gedurende 50 jaar zijn dit in totaal 14 dagen waarvan 13 geschrapt. Na 1950 tot nu zijn er in de maand september slechts 4 dagen met een temperatuur boven de 30 graden gemeten. De kans op 30 graden in september was dus de afgelopen 120 jaar flink gedaald. Maar met de aangepaste cijfers lijkt het alsof de kans op 30 graden in september juist is toegenomen. Een compleet fout en verdraaid beeld.

KNMI meetveld in 2017 (KNMI)

Maar waarom heeft het KNMI deze bizarre aanpassing gemaakt?
Het KNMI verhuisde begin jaren 50 enkele weerhutten met daarin meetapparatuur. Het gaat om een verhuizing van slechts 300 meter. De gemeten weercijfers zijn sindsdien nooit aangepast maar in 2016 besloot het KNMI onverwachts met terugwerkende kracht de meetgegevens van voor 1950 toch aan te passen. Men beweert dat de oude meetlocatie gevoeliger was voor instraling van de zon. En dat de hittegolven die hier gemeten zijn ten onrechte hittegolven waren. Krankzinnig natuurlijk want de hele 20e eeuw heeft het KNMI zich gewoon perfect aan de internationale meteorologische meetregels gehouden. Nog opvallender is dat de koudegolven (de tegenhanger van de hittegolf) in deze periode niet zijn aangepast. In totaal waren er in de 20e eeuw 16 koudegolven zowel voor als na 1950.

Het zorgt voor vertekende beelden. Het lijkt nu ineens alsof de opwarming van het Nederlandse klimaat met extreme stappen gaat. Want titelhouder van het jaar met de meeste hittegolven was/is 1947 met maar liefst 4 hittegolven in 1 zomer. De afgelopen hete zomer bracht ‘slechts’ 2 hittegolven. Maar na de correctie van het KNMI is voor deze zomer maar 1 hittegolf overgebleven. We zijn natuurlijk erg benieuwd waarom het KNMI voor deze ingrijpende maatregelen heeft gekozen. Onafhankelijke onderzoekers hebben de parallelmetingen van nabije meetstations van de aangepaste jaren opgevraagd bij het KNMI. Maar helaas hebben ze die niet gekregen. Verder antwoord hebben heeft het KNMI ook niet gegeven. Wat verbergt het KNMI hier?

We weten niet wat het KNMI met deze aanpassingen precies wilt bereiken. Maar het lijkt nu in de weerhistorie alsof de opwarming plotseling véél sneller is gegaan dan daadwerkelijk gemeten. We zijn erg benieuwd wat het KNMI te verbergen heeft en waarom juist in deze tijd is gekozen voor een aanpassing. Het maakt het landelijke instituut in ieder geval niet veel betrouwbaarder. Wie weet gaan ze de metingen van deze tijden over 50 jaar ook wel opkrikken door ‘meetfouten’. Het lijkt erop dat het KNMI voor een strategie heeft gekozen om het verleden aan te passen zo toch hun gelijk te krijgen over een hele snelle opwarming van het klimaat. Het blijft in ieder geval een vreemde zaak met een raar luchtje. We gaan het in de gaten houden.

Als we de parallel metingen hebben ontvangen of gevonden melden we dit direct. We zijn erg benieuwd wat het KNMI verbergt.

(Geraadpleegde bronnen: KNMI, Staatvanhetklimaat, meetreeksen van Weerstatistieken, Wikipedia, onweer-online)

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...