Gooit regen en dooi roet in het eten?

Kaprun Kitzsteinhorn de sneeuwkanonnen staan aan
Gooit regen en dooi roet in het eten van de Wintersport?

December kon niet mooier starten dan dit jaar. Na veel sneeuw en lage temperaturen liggen de condities er momenteel droomachtig bij. Maar regen en dooi liggen vanaf zondag op de loer. Verlaat koning winter nu alweer de Oostenrijkse Alpen?

Vanmorgen komt er vanaf Tirol tot het Wienerwald nog veel restbewolking voor. Hier valt soms nog een sneeuwbui uit in de nacht. Elders is het droog en breekt geregeld de zon flink door. Deze opklaringen winnen vandaag snel terrein en de middag verloopt overal droog en zonnig. Het is daarbij koud, op 1500 meter is het -5 graden en in schaduwrijke dalen vriest het overdag matig.

Vanavond is het helder en koelt het hard af, het komt tot strenge vorst. Gedurende de nacht komen ook wolkenvelden voor en stroomt op hoogte zachtere lucht binnen. Hierdoor stagneert ook de afkoeling in de meeste dalen.

Mooie beelden momenteel (foto Wilma van Roijen)

Morgenochtend is het nog droog met een afwisseling van zon en wolken. De meeste bewolking komt in het westen voor. Gedurende de dag neemt deze bewolking toe en tijdens de avond valt wat sneeuw in Vorarlberg. Het is overdag een stukje zachter, de vorstgrens ligt rond 1500 meter. In de meeste dalen komt de temperatuur iets boven nul uit.

Morgenavond trekt een zwakke storing van oost naar west over. Op veel plaatsen valt een beetje lichte sneeuw. Omdat er wat zachte lucht aanwezig is, kan dit ook in de laagste dalen ijzel zijn.

Zaterdag trekken de resten van deze storing weg naar het oosten en schijnt overal de zon. Het is een droomdag op de skipistes met temperaturen ruim boven nul. Maar de westenwind trekt behoorlijk aan en voert zachtere lucht aan. Een voorbode van wat komen gaat…

Zondagnacht en ochtend valt koning winter om. Een warmtefront trekt vlot van west naar oost over en zorgt voor regen tot 1600-1900 meter. Omdat in de dalen nog wat koudere lucht aanwezig is, bestaat hier een risico op ijzel. Zondagmiddag is het droog en breekt de zon door, maar het is vrij zacht. Kortom zachte skipistes onder 1900 meter.

Begin volgende week blijft het zacht met geregeld regen en dooi. Zo dooit het op 1500 meter veelal 3 tot 6 graden en ook in de dalen komt het amper onder nul. Maar gelukkig gloort er hoop aan de horizon, de zachte episode is waarschijnlijk tijdelijk. Meer daarover in de komende weerberichten.

Jeroen Elferink

Summit Travel banner 2020 1000x600

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×