Gouden dak in Innsbruck

Innsbruck Gouden Dak @Ineke Meijer

Innsbruck Gouden Dak @Ineke Meijer

Gouden dak in Innsbruck

Ook weer via onze facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk werden we weer attent gemaakt op een foto vanuit Innsbruck met het gouden dak. een plek waar we zelf al veel zijn geweest. Nu zijn we even de geschiedenis in gegaan en wellicht voor jullie ook wel interessant om te lezen. Overigens is de de plek waar de meeste foto’s zijn genomen in de stad Innsbruck, jullie ook al eentje genomen?

Het Gouden Dak (Goldenes Dachl) in Innsbruck, Oostenrijk, is een van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad. Hier is een overzicht van belangrijke informatie over dit historische monument:

Geschiedenis en Betekenis

 • Bouwperiode: Het Gouden Dak werd gebouwd tussen 1494 en 1496.
 • Opdrachtgever: Keizer Maximiliaan I gaf opdracht tot de bouw van het Gouden Dak om de huwelijksceremonie met zijn tweede vrouw, Bianca Maria Sforza, te vieren.
 • Functie: Het bouwwerk diende als een uitkijkplatform voor de keizerlijke familie, van waaruit ze belangrijke evenementen en festiviteiten op het centrale plein konden bekijken.

Architectuur en Kenmerken

 • Dak: Het dak dankt zijn naam aan de 2.657 vergulde koperen dakpannen die het bedekken.
 • Afmetingen: Het balkon is een laatgotisch orielvenster (erkervenster) en is ongeveer 16 meter breed.
 • Decoraties: De gevel van het balkon is rijkelijk versierd met schilderijen en afbeeldingen, waaronder portretten van de keizer en zijn vrouw, evenals wapenschilden en symbolen die verwijzen naar de Habsburgse dynastie.
 • Reliëfs: Onder het dak bevinden zich reliëfs die scènes uit het dagelijkse leven en belangrijke historische gebeurtenissen uitbeelden.

Museum Functie

 • Museum: Tegenwoordig herbergt het Gouden Dak een museum (Goldenes Dachl Museum), dat gewijd is aan de geschiedenis van het gebouw, keizer Maximiliaan I, en de laatgotische periode in Tirol.
 • Tentoonstellingen: Het museum toont onder andere kunstvoorwerpen, documenten en interactieve displays die inzicht geven in het leven en de tijd van keizer Maximiliaan I.

Locatie en Toerisme

 • Locatie: Het Gouden Dak bevindt zich in de oude binnenstad van Innsbruck, op het centrale plein (Herzog-Friedrich-Straße).
 • Toeristische Attractie: Het is een belangrijke toeristische trekpleister en een symbool van Innsbruck. Het trekt jaarlijks duizenden bezoekers die de architectuur willen bewonderen en meer willen leren over de geschiedenis van de stad en de regio.

Feestelijke Evenementen

 • Culturele Evenementen: Rondom het Gouden Dak vinden regelmatig culturele evenementen en festiviteiten plaats, zoals het jaarlijkse kerstmarkt en diverse folklore-evenementen.

Het Gouden Dak is niet alleen een architectonisch meesterwerk, maar ook een belangrijk historisch symbool dat inzicht geeft in de rijke culturele en politieke geschiedenis van Innsbruck en de Habsburgse periode.

Innsbruck

© Ger Zonneveld

Werken in Oostenrijk Logo

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Turner Logo 2023 wit

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×