Grand Prix van Oostenrijk Red Bull Ring

Red Bull Ring
Red Bull Ring © Morrizz Sportreizen

Dit weekend is het weer zover een ander circus strijkt neer in Oostenrijk. De Formule 1 zal dit weekend racen op de Red Bull Ring in Spielberg Stiermarken. Dit jaar is het de 32e keer dat de Formule 1 circus Oostenrijk aan doet.

De editie van 2018 was voor zowel Nederland als Red Bull en memorabele race, tegen alle verwachtingen won Max Verstappen de race. Dit was ook voor Red Bull Racing de eerste keer dat zij op hun eigen circuit won. De Red Bull Ring wordt ook veel door Nederlanders bezocht, vorig jaar was er een tribune helemaal in oranje. Op meer circuits zijn er tegenwoordig Verstappen tribunes. De Verstappen hype duurt nog voort en zal alleen maar groter worden als de auto en alle onderdelen top zijn.

Grosser Preis Von Österreich

De Grote prijs van Oostenrijk of te wel de Grand Prix van Oostenrijk wordt al sinds 1963 verreden. De eerste twee edities werd verreden op het circuit van het militair vliegveld in Zeltweg. Dit vliegveld ligt vlakbij de Red Bull Ring, er werd maar twee keer hier gereden. Tussen 1965 en 1969 werd er geen GP van Oostenrijk verreden.

Grand Prix van Oostenrijk Red Bull Ring, tussen 1970 en 1987 was er weer een grand prix, nu op de Österreichring. Weer verdween de GP van Oostenrijk tussen 1988 en 1996 van de kalender, maar kwam tussen 1997 en 2003 weer terug nu op de A1 ring. Toch was deze grand prix geen blijvertje. Tussen 2004 en 2013 werd de grand prix van Oostenrijk niet verreden, waarna het vanaf 2014 weer op de kalender stond.

Nu wordt de race verreden op de Red Bull Ring, maar toch is de grand prix van Oostenrijk maar op 2 plekken in Oostenrijk verreden. Alle edities in de omgeving van Zeltweg en Spielberg.

Overigens werd de Grand Prix van Oostenrijk maar een keer door een Oostenrijker gewonnen, op 19 augustus 1984 won Niki Lauda in een McLaren deze race.

Red Bull Ring

Wat hebben de Österreichring, A1 Ring en de Red Bull Ring met elkaar gemeen, het antwoord is heel simpel. Het is hetzelfde circuit waarbij de lay-out in de loop der jaren is veranderd maar het betreft hier het circuit bij Spielberg. Gelegen in het dal maar omringt met berge. Het circuit kreeg hierdoor een unieke lay-out door de bergen en het glooiende landschap.

Tussen 1969 en 1995 was dit circuit de Österreichring waardoor twee incidenten bij de start grote gevolgen had, het werd als te gevaarlijk beschouwd en verdween uit eindelijk voor 10 jaar van de kalender. In 1995 werd het circuit na veel politieke discussie verbouwd waarbij het veiliger werd en ingekort, Hermann Tilke was verantwoordelijk voor dit project en in 1997 keerde de Formule 1 terug. De Österreichring bestond toen niet meer. Het circuit kreeg de naam van de sponsor. De nieuwe hoofdsponsor was de Oostenrijkse telecombedrijf A1 of ook wel Mobilkom Austria. Vandaar de naam A1 Ring.

Op dit circuit vond in 2002 een roemruchte race plaats, waarbij Rubens Barrichello vlak voor de finish Michael Schumacher voorbij moest laten gaan. Ferrari gaf de opdracht en daarmee kwam er ook een verbod op stalorders.

In 2005 kocht Red Bull de A1 ring en men had samen met KTM, Magna International en Volkswagen grootse plannen. Door protesten trok een investeerder zich terug en zag het er niet meer zo goed uit voor het circuit. Uiteindelijk kwam alles goed en werd de Red Bull Ring op 15 mei 2011 geopend. De eerste Formule 1 race op het nieuwe circuit vond plaats op 22 juni 2014 die door Nico Rosberg werd gewonnen.

F1 reizen

Al jaren zijn er diverse organisatoren die reizen aanbieden naar een GP, een van die organisatoren is Morrizz. Zij zijn dé aanbieder van sportreizen in Limburg maar niet alleen voor de Formule 1 ook reizen naar andere sporten en evenementen verzorgen zij.

Maar Morrizz is niet de enige, zo biedt iedere grote reisbureau zoals Sunweb en TUI een verzorgde reis naar een race maar er zijn ook organisatoren zoals Morrizz die zich specialiseren in sportevenementen zoals Sportstadion. Zo kregen wij van Roel de Jong een aantal foto’s vanuit de Red Bull Ring, en hij weet dat er iemand uit ons team al jaren een grote Formule 1 fan is. En dat al ver voor de tijd met Jos Verstappen, je weet wel de vader van..

Bedankt Roel de Jong, FlixKermit en Morrizz.

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Werken in Oostenrijk banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht