Unten grau, oben blau


Niet overal in Oostenrijk is het momenteel prachtig nazomerweer. In de bredere dalen en het Flachland hangen regelmatig lage wolkenvelden of mist. Zo ook gisteren. We noemen dit fenomeen ook wel unten grau oben blau. Boven de mist in de bergen schijnt de zon namelijk wel en is het prachig kaiserwetter. Het is een weertype dat typisch hoort bij dit jaargetij en ook de komende dagen zullen we dit vaker zien.

Zoals ook vandaag. In de diepere, brede dalen en het Flachland hangen lage wolkenvelden en mist. Deze lossen deze ochtend maar moeizaam op. In de bergen schijnt de zon al wel vanaf de vroege ochtend. Uiteindelijk zal overal de zon er weer bijkomen. Alleen in Nieder- en Oberosterreich blijven de wolkenvelden hangen. Hier breekt de zon helaas niet door. De temperatuur stijgt naar 17 tot 24 graden, in de nevel en mist blijft het onder de 15. Op 2000 meter is het met 17 graden zacht.


Morgen wordt de laag met mist en nevel in de dalen hardnekkiger. Op meer plaatsen start de dag mistig of met lage wolkenvelden. In de bergen is de zon er wel gewoon vanaf het begin bij. Afhankelijk van waar de zon wel of niet doorbreekt wordt het 13 tot 23 graden. Op 2000 meter is het 15 graden. Het is helaas moeilijk aan te geven in welke dalen of gebieden de zon er wel goed bijkomt. Advies als het wel bewolkt of mistig is: ga de bergen in. Hier schijnt morgen de zon gegarandeerd.


De komende dagen volgt er maar weinig verandering. In de bergen blijft de zon flink schijnen. Slechts af en toe trekken er wat meer wolkenvelden over. Daarentegen blijft vooral het oostelijke Flachland gevoelig voor mist en lage wolkenvelden. De maximumtemperatuur ligt eerst nog boven de 20 graden, tijdens het weekend ligt deze veelal onder de 20.


Na het weekend volgt een kou-uitbraak met gevoelig frissere poollucht. Het is alleen nog even de vraag of het koufront neerslag (lees sneeuw) meeneemt. De modellen hebben nogal wat onenigheid hierover. We gaan het zien.

Jeroen Elferink

Grote Banner Chalet Bramberg

Banner Chalethuren Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht