Greenpeace opent aanval op de FIS

Greenpeace opent aanval op de FIS

Ski World Cup afdaling Saalbach Hinterglemm 2015

Greenpeace opent aanval op de FIS. De natuurorganisatie heeft een vernietigend oordeel geveld over de CO2-balans van de FIS.

De reden zijn de officiële cijfers die “vergezocht” en “veel te laag” zijn. Dit blijkt uit de herberekeningen die Greenpeace met behulp van skiracer Julian Schütter heeft laten uitvoeren.  Volgens de berekeningen zijn Kitzbühel, Schladming, Adelboden en Sölden en de vluchten in de Alpenwereldcup al verantwoordelijk voor 85 procent van de uitstoot. Greenpeace-expert Ursula Bittner spreekt van “greenwashing op zijn best”.

57.965 ton CO2 per jaar

“De FIS vertelt wintersprookjes als ze beweert het klimaat te beschermen of zelfs klimaatpositief te zijn”, aldus de economische expert van Greenpeace Oostenrijk in een verklaring. De achtergrond hiervan is dat de Wereld Ski Federatie in 2021 een extern bedrijf opdracht gaf om een “Events Emission Estimation” uit te voeren – een schatting van de emissiecijfers die in een seizoen in alle sporten voorkomen.
Daaruit bleek dat de FIS, met al haar wedstrijden inclusief het bijbehorende reisverkeer, naar verluidt 57.965 ton CO2 per jaar uitstoot. In totaal werden 7.920 evenementen onderzocht en de FIS heeft de resultaten pas onlangs gepubliceerd.

Greenpeace opent aanval op de FIS

Worldcup Sölden 2015

Nieuw onderzoek

Nieuw onderzoek werd door het bureau “Mission Zero” uitgevoerd in opdracht van Greenpeace. Het bureau is gespecialiseerd  in CO2-voetafdrukken en onderzocht de eigen aangeleverde gegevens van Julian Schütter over het het WK-seizoen 2022/23.

Het resultaat was dat de vier Alpine topevenementen Kitzbühel, Schladming, Sölden en Adelboden alleen al 10.874 ton CO2 zouden veroorzaken inclusief vliegreizen. Dit komt overeen met 85 procent van de 12.752 ton CO2 die de FIS voor de hele Alpine skisport rapporteert. Maar dit omvat niet de meer dan 30 andere wereldbekerwedstrijden, meer dan 300 continentale evenementen en honderden kleinere wedstrijden.

Met name de massa-evenementen in het alpineskiën en het schansspringen zijn de basisveronderstellingen over reizen niet correct. Zo gaat de FIS in haar analyse bijvoorbeeld ervan uit dat 60% van alle fans lokaal reist en daarmee ongeveer 50 km in één richting aflegt.
Dit is volgens Greenpeace niet realistisch voor de grotere evenementen zoals Schladming of Kitzbühel. Daarbij ontbreekt er in de berekeningen van de wereldbond enkele factoren die relevant zijn voor de CO2-balans, zoals afval, schijnwerpers of overnachtingen van de atleten. Ook zou er geen rekening gehouden zijn met alle voorbereidingen op het seizoen, die veel alpiene teams in Zuid-Amerika of Nieuw-Zeeland houden. Al met al zouden de werkelijke CO2-waarden dus veel hoger liggen dan de FIS-cijfers.

Greenpeace opent aanval op de FIS

Kitzbühel Hahnenkamm Mausefalle 2023

Echte klimaatbeschermingsmaatregelen

Afgelopen donderdag tijdens het congres van Greenpeace werd een oproep gedaan richting de FIS en voorzitter Johan Eliasch om “echte klimaatbeschermingsmaatregelen” te nemen. Zo moet de bewering dat de FIS “klimaatpositief” is onmiddellijk van tafel.

In een reactie tegen de APA zei de FIS dat men samen met het in Londen gevestigde bureau “Planet Mark” te werk is gegaan volgens een “strikte methodologie”, “die ons heeft geleid tot de resultaten die wij hebben gepresenteerd”. Met het oog op het volgende seizoen zijn al concrete stappen besloten om de klimaatbescherming te bevorderen.

Zo zal in de toekomst een “beloningssysteem” worden ingevoerd waarmee de organisatoren van de wereldbeker die van het ene seizoen tot het andere de grootste vooruitgang boeken, zullen worden beloond. Is milieusocioloog Susanna Sieff benoemd tot directeur Duurzaamheid. “Klimaatverandering is een existentiële bedreiging voor onze sport. Daarom voelen we ons verplicht het klimaat waarvan onze sport afhankelijk is te beschermen”, liet een woordvoerster van de FIS weten.

Bron: oe24.at

PS wij zijn zelf ook best benieuwd naar de boten van Greenpeace, hoe schoon zijn die 🙂 Wellicht is dat het volgende onderzoek 🙂

Summit Travel banner 2020 1000x600

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

FANtastisch Oostenrijk heeft twee facebook pagina’s. Één daarvan is special voor jullie gemaakt. Op de facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk kunnen jullie de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Heb je leuke plaatjes deel die dan en het lidmaatschap van deze groep is uiteraard GRATIS.

Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×