Op de grens tussen subtropische en maritieme lucht

Kaltenbach gisteren, voor de buien uit was het nog vriendelijk

Op de grens tussen subtropische en maritieme lucht
Na de zware regen- en onweersbuien van gistermiddag en avond is het vandaag een heel stuk rustiger in Oostenrijk. Een zwak tussenhoog zorgt vandaag dat storingen op gepaste afstand blijven. Deze ochtend regent het nog her en der in de oostelijke deelstaten, maar al snel is het overal overwegend droog en breekt geregeld de zon door. Vanmiddag ontstaan er stapelwolken en in het westen trekken ook enkele sluierwolken over. De temperatuur stijgt naar 24 graden in het westen tot 28 in zuidoosten, een prima zomerdag dus.


Morgen volgt de mooiste en warmste dag van deze week. In vrijwel heel Oostenrijk schijnt de zon flink en aan de noordkant komt een vrij sterke föhn wind te staan. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 31 tot 34 graden, lokaal kan het met föhn werking zelfs nog wat warmer worden. Dat wordt dus genieten aan het zwembad. Tijdens de tweede middaghelft neemt de bewolking in Vorarlberg en Tirol iets toe en ook ontstaan er ook stapelwolken. Het is de voorbode voor slechter weer in de avond en nacht, want in deze deelstaten kan dan een bui met onweer vallen.


De weersverslechtering valt te koppelen aan een koufront die Oostenrijk schampt, in Zwitserland en over een strook in Duitsland is het namelijk regenachtig. Dit front vormt de scheidingslijn tussen subtropische en maritieme lucht en probeert woensdag dichterbij te komen. Echter lukt dit nog niet direct. Woensdag is het in het westen wisselend bewolkt met vooral in de middag kans op een bui. De modellen worstelen met hoe actief deze buien kunnen worden, sommige weermodellen laten geen buien ontstaan zoals ICON hierboven. Maar GFS laat nog een pittige onweersbui toe. Richting het oosten is het nog zonniger en warmer, dit zien we ook in de temperatuurverdeling terug. In Vorarlberg wordt het 25 graden terwijl het in Karinthië 31 graden wordt en in het uiterste oosten zelfs 35.

Hoe dan ook komt donderdag het front actief over. Net als gisteren volgen er vanuit Zwitserland actieve regen- en onweersbuien met een flink afkoeling. Terwijl in Wenen de warmste zomerdag van dit jaar volgt met 38 graden, wordt het in Bregenz niet veel warmer dan 18 graden. Tijdens buien is kans op wateroverlast, hagel en windstoten.

Meerdaagse Vorarlberg

Meerdaagse regio Wenen

Dat de verschillen tussen beide luchtsoorten groot zijn, is ook te zien in de meerdaagse verwachting hierboven. Na donderdag is de verwachting nog wat onzeker, afwachten dus.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Instagram Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×