Grenslaag weer met veel ruimte voor de zon

Grenslaag weer met veel ruimte voor de zon

Een uitgebreid hogedrukgebied bepaalt opnieuw het weerbeeld in Oostenrijk. Typisch voor dit jaargetij is het ontstaan van hardnekkige inversies in de dalen. We noemen dit ook wel grenslaag weer waarbij het vaker in het dal flink kouder kan zijn dan iets de alm op of in de bergen. Ook deze ochtend is dat al duidelijk, in gebieden waar het helder is vriest het soms streng. Halverwege de berg op is het een fractie milder, maar nog altijd wel onder nul.

Verder hebben we vandaag te maken met nog de restanten van een zwak front. In de ochtend kan het vanaf het Tiroler Unterland tot in het Wienerwald nog bewolkt zijn. Deze bewolking lost gemakkelijk op en vanmiddag is er veel ruimte voor de zon. Op alle hoogtes vriest het, in schaduwrijke dalen door het grenslaag weer kan het aanhoudend matig tot streng vriezen. Vanavond en komende nacht is het vaak helder en komt het opnieuw tot strenge vorst.


Morgenochtend is er onder de grenslaag mist of nevel ontstaan. Niet overal lost deze even gemakkelijk op. Hierboven is het juist strak blauw en prachtig winterweer. Op 1500 meter vriest het vanmiddag 5 graden. Het warmst wordt het in de lagere delen van het oosten maar ook in het rijndal. Daarbij staat maar weinig wind en kan men genieten van perfect skiweer.

Donderdag wordt de aangevoerde lucht een fractie milder. In de meeste lagere gebieden kan het kwik zomaar iets boven nul uitkomen. Door de grenslaag zijn er ook weer schaduwrijke dalen waar het wel onder nul blijft. Maar op 1500 meter ligt het kwik donderdagmiddag rond 0 graden, met weinig wind is het perfect terrasjes en skiweer.


Maar ook vrijdag en tijdens het weekend blijft het zonnig grenslaag weer. Opnieuw veel ruimte voor de zon maar ook perfecte temperaturen op de piste. Maar na het weekend stijgt de kans op verse sneeuw.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht