Grijs en kil weekend in Oostenrijk

Grijs en kil weekend in Oostenrijk

centraaleuropaluchneers

Het is de afgelopen week al behoorlijk afgekoeld in Oostenrijk. Al in eerdere weerberichten deze week hadden we het over een stevig hogedrukgebied nabij Scandinavie, een zogeheten Scandihoog. Deze pompt aan de zuidoost-flank, via Rusland, koude pool-lucht Centraal Europa in.

toevoer

En als we dan vanuit de ruimte kijken zien we dat de aangevoerde pool-lucht ook nog eens behoorlijk vochtig is. Zo ontstaat er een rommeltje van wolkenvelden en af en toe een klein lagedrukgebiedje met nog meer vocht en neerslag, zoals nu bij Polen. Dit alles bij een kil aanvoelende noordoostenwind. Al met al een beste koude rommel in Europa.

rsum_16100821_16100700
Dit weekend klapt het lagedrukgebiedje, dat nu nog boven Polen hangt, tegen de Oostenrijkse Alpen aan. Het wordt een druilerige dag met periode van (mot)regen. Daarbij zakt de sneeuwgrens tijdelijk richting de 1200 meter. Maar zoals zichtbaar is hierboven valt er niet enorm veel neerslag. Er valt tot 5 centimeter sneeuw, met opnieuw in de Oostelijke Alpen een uitschieter mogelijk naar 10 tot 15 centimeter. In de dalen is het kil en miezerig.

Zondag valt er van tijd tot tijd nog een enkele bui. Maar over het algemeen is het op de meeste plaatsen droog. De bewolking blijft hardnekkig en de sneeuwgrens stijgt richting de 1500 meter.

bergweer

In de bergen blijft het boven de 1600 meter het hele weekend vriezen. In de hogere skigebieden, met name de gletsjers, zullen de sneeuwkanonnen aan kunnen blijven.

5daagse

De nieuwe week blijft aan de koude kant,  het blijft een ”weer-soep” van wolkenvelden en spaarzame opklaringen.  De bergtoppen blijven vaak in de wolken verscholen en dit alles geeft een kil karakter aan het weer.  Als het s’avonds wel even opklaart kan het ook in de dalen vriezen.  Een drastische weersverandering kan pas vanaf donderdag of vrijdag komen. Hierbij zijn alle opties nog open.  Het Amerikaanse model gaat voor een verzachting met hogere temperaturen en meer ruimte voor de zon. Het Europees model ziet juist een verdere afkoeling met sneeuw tot in de dalen. Spannend dus !

We gaan het volgen. Fijn weekend.

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Reageer mee via Facebook

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De FANtastisch Oostenrijk nieuwsbrief blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit het FANtasche Oostenrijk. Je kunt deze mail een paar keer per maand verwachten.

* verplicht