Groeizaam met flinke buien

Flinke stapelwolken doemen op na een zonnige start, met zulke luchten weet je dat het nooit lang droog kan blijven

Groeizaam met flinke buien

Als we het weer in Oostenrijk voor de komende dagen moeten omschrijven is de titel Groeizaam met flinke buien heel passend. De lucht is vaak onstabiel van opbouw, waardoor na een zonnige ochtend vaak flinke stapelwolken ontstaan. Deze stapelwolken groeien vervolgens uit tot lokaal flinke buien. Daarbij is onweer en hagel mogelijk, tussendoor is het mild en door de vochtige lucht is het voor de natuur groeizaam.

Vandaag start de dag her en der zonnig en vaak is het nog enige tijd droog. De temperatuur klimt na een koele start snel naar aangename waarden. Uiteindelijk wordt het net na het middaguur al op veel plaatsen 18 graden of zelfs wat warmer. De maximumtemperatuur komt vanmiddag uit tussen de 20 en 24 graden. Maar er ontstaan ook razendsnel stapelwolken, en deze stapelwolken kunnen met name in het noorden en oosten uitgroeien tot flinke buien. Daarbij is kans op wat hagel of een klap onweer.


Morgen is het weerbeeld sterk vergelijkbaar aan vandaag. Na een zonnige ochtend, met meer ruimte voor de zon dan vandaag, ontstaan opnieuw stapelwolken. Dit keer groeien de stapelwolken sneller en makkelijker. Hierdoor zullen er veel buien verspreid over Oostenrijk ontstaan. Alleen rondom de hoofdkam en aan de Hongaarse grens valt het mee. De flinke buien kunnen gepaard gaan met hagel onweer, tussendoor wordt het nog 19 tot 23 graden.

Donderdag worden de buien pittiger in Karinthië en Steiermarken, terwijl het juist druileriger wordt in Tirol en Vorarlberg met buiige regen. Daardoor zien we lagere temperaturen in het westen met maximaal 17 graden terwijl het 24 graden kan worden langs de Sloveense grens. Lokaal kan veel neerslag in korte tijd vallen, tot wel 30 of 40mm. Hierdoor bestaat er de kans op wateroverlast.

Vrijdag en de dagen daarna blijft het wisselvallig meiweer. De wind draait in eerste instantie naar het noorden waardoor de lucht koeler wordt. Later volgt warmer zomerweer.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...