Groene paspoort Oostenrijk eind deze week

QR code FANtastischoostenrijk.nl

Scan de code!

Groene paspoort Oostenrijk eind deze week!

Dit is vandaag door het ministerie van Volksgezondheid aan APA meegedeeld. Oostenrijk loopt hiermee voorop iets waar Nederland wellicht van kan leren.

De groene paspoort komt er aan, dat was al een tijdje duidelijk. Als alles goed verloopt zal het Europees per 1 juli worden ingevoerd. Met deze pas kan men “vrij” reizen door de EU en krijg je deze als je gevaccineerd of een test hebt gedaan. Dat Oostenrijk al verder was met de invoering was ook al een tijdje bekend. Zij lopen al zo ver voor dat een groen paspoort eind deze week ingevoerd gaat worden, het betreft een digitaal paspoort.

Alleen gevaccineerden

Eind deze week zal het elektronische groene paspoort via QR-code worden ingevoerd – maar voorlopig nog niet voor gevaccineerde mensen. De eerste certificaten met EU-conforme QR-codes kunnen eind deze week digitaal worden aangemaakt en geraadpleegd worden voor herstelde en geteste personen, zo maakte het ministerie van Volksgezondheid maandag bekend.

Mensen die al zijn gevaccineerd daarvoor zal de  implementatie in een “volgende stap” plaatsvinden, aldus een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid. Wel maakte het ministerie van Volksgezondheid duidelijk dat het digitale bewijs van de vaccinatie al kan worden gemaakt en gedownload voor de elektronische vaccinatiepas op www.gesundheit.gv.at met een handtekening van een mobiele telefoon of een burgerkaart.

Pitztal Zomer Alm

foto @TVB Pitztal

Europees certificaat

Vanaf 1 juli zal dit paspoort in de hele EU geldig zijn echter zullen er per land andere regels gelden. De pas is alleen om een “veilige” en vrije reis door de EU mogelijk te maken. Hoe alles er uiteindelijk uit zal komen te zien zal de komende weken duidelijk worden. Wat wel is dat het een tijdelijke certificaat zal zijn voor reizen in de EU, het certificaat moet na een jaar weer verdwijnen. Uiteraard is hier een mits aangekoppeld, blijkt het dat tegen die tijd het virus nog altijd niet onder controle is wordt het verlengd. Ook is bekend dat de pas gratis is en dat de lidstaten de houders van het certificaat niet mogen verplichten om bij aankomst in quarantaine te gaan of een coronatest te eisen.

Meer zie ook onze liveblog

Bron: Salzburg24.at

Mesnerwirt Westendorf

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Haus Steiner

Grittlmühle grote afsluitbanner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...