Groot Lawine gevaar in Tirol Warnstufe 4!

Lawine

Groot Lawine gevaar in Tirol Warnstufe 4!

De lawinewaarschuwingsdienst van de deelstaat Tirol heeft maandag lawinewaarschuwingsniveau 4 afgegeven, d.w.z. hoog lawinegevaar. De reden is hevige sneeuwval tot de ochtend. Er viel tot 40 centimeter verse sneeuw. Daarnaast waait er een stormachtige westenwind, de perfecte bouwer van lawines.

De situatie verslechtert na een weekend dat in Tirol het leven kostte aan acht mensen. Vijf toerskiërs zijn vrijdag om het leven gekomen in Spiss aan de Tiroler-Zwitserse grens nadat een lawine over ze heen was gekomen. Onder de doden was ook een Oost-Tiroolse berggids.

Ook op vrijdag stierf een lokaal echtpaar in Wildschönau. Hun lichamen werden pas zaterdagnacht gevonden in een lawinekegel. Zaterdag stierf een 58-jarige inwoner op weg naar de Gammerspitze bij Schmirn. Hij en zijn collega’s, die zwaargewond waren, veroorzaakten op afstand een lawine.

Lawinegevaar neemt toe

Zondag gaf de Tiroler lawinewaarschuwingsdienst opnieuw gevarenniveau drie op de vijfdelige schaal. Niveau drie is het gevaarniveau waarop de meeste dodelijke lawine-ongevallen plaatsvinden.

Ongeveer 100 lawines in drie dagen

De afgelopen drie dagen zijn er in Tirol ongeveer 100 lawines geweest. De hulporganisaties zoals de bergredding, de alpenpolitie en de bemanningen van de reddingshelikopters moesten 70 missies uitvoeren. 490 bergreddingswerkers en 30 alpine politieagenten stonden paraat, samen met 20 lawinehonden. “Er zijn nog nooit zoveel lawines geweest in zo’n korte tijd”, vatte Rudi Mair van de lawinewaarschuwingsdienst samen en maandag kwam de situatie opnieuw tot een hoogtepunt. In grote delen van Tirol geldt lawinewaarschuwingsniveau 4 van de vijfdelige schaal.

Wintersportliefhebbers zijn “onwetend”

De voorzitter van de bergreddingsdienst van Tirol, Stefan Hochstaffl, die zelf hondengeleider is, zei over de lawine-ongelukken in het weekend dat mensen “onwetend” waren: “We hadden donderdag al waarschuwingsniveau 4 en vlogen per helikopter. Toen zagen we dat alles gewoon ondoordacht ontspoord was. Je kunt toeren in lawinestufe 4, maar je moet erg defensief zijn en dat was dit weekend niet het geval. Er had veel voorkomen kunnen worden.”

Het gevaar voor de reddingswerkers zelf is altijd aanwezig, zei Hochstaffl. Er ligt nog veel sneeuw op de pistes en er kunnen zich tijdens de operaties secundaire lawines voordoen. Voor de reddingswerkers, die meestal vrijwilligers zijn, is dit een grote duurtest.

Lawines kunnen spontaan ontstaan

In de open ruimte gelden in ieder geval voor maandag en waarschijnlijk ook voor dinsdag. “lawines kunnen gemakkelijk worden geactiveerd of spontaan afgaan. Op sommige plaatsen kunnen lawines de slappe oude sneeuw wegvegen en groot worden. Activering op afstand is mogelijk”, aldus het lawinebericht in de prognose.

Daarnaast zijn de gevarenplekken vaak en bij slecht zicht nauwelijks herkenbaar. Glijdende sneeuwlawines en glijbanen zijn ook te verwachten. “De huidige lawinesituatie vereist veel ervaring bij het inschatten van het lawinegevaar en grote terughoudendheid”, zei de lawinewaarschuwingsdienst van het land zondagavond.

Of de mensen die buiten de pistes skiën hier ook naar luisteren, wij betwijfelen het maar dat zou meer duidelijk moeten worden medio deze week. Dan zullen er wellicht weer mensen deze gebieden in gaan omdat het weer er zonnig uit gaat zien. De maagdelijke sneeuw is dan zeer uitnodigend. De witte dood lacht je in feite toe. Laten we hopen dat we het bij het verkeerde eind hebben.

Lawine Scheuren

Bron : ORF

Sport2000 Skischoen op Maat

Banner Sport2000 Ski Schoen op maat

WERKZE OOSTENRIJK grote banner 900 600

Grittlmühle grote afsluitbanner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...