Groot lawinegevaar in delen van Tirol na de sneeuwval

Europabrug A13

Europabrug A13 richting de brenner

Groot lawinegevaar in delen van Tirol na de sneeuwval

Sneeuwval op de Brennerpas heeft niet tot problemen geleid en er heerst in delen van Tirol zeer groot lawinegevaar

Bijna 2 weken geleden zorgde sneeuwval voor grote problemen op de Brennerpas maar deze ochtend zijn er geen problemen geweest na de sneeuwval.

Na de weerwaarschuwing voor Tirol was de situatie woensdag in de ochtenduren redelijk ontspannen. Na de sneeuwwaarschuwing werd de “vrachtwagendosering” geactiveerd.

Woensdag heeft het op sommige plaatsen in de vroege ochtenduren dik gesneeuwd. In delen van Tirol werd tot vroeg in de ochtend tot 50 centimeter verse sneeuw voorspeld. De belangrijkste getroffen gebieden waren het bovenste Wipptal en de zuidelijke Stubaier en Ötztaler Alpen. Vanochtend was er 25 centimeter bijgekomen bij de Brenner, aanzienlijk minder dan anderhalve week geleden.

Om een ​​nieuwe verkeerschaos op de Brenner zoals op 23 februari te voorkomen, hadden Bundesland Tirol en Asfinag maatregelen aangekondigd. Preventief werd het zogenaamde “truck-meetsysteem” of “blockabfertigung” aan de grens bij Kufstein geactiveerd. Er mogen maximaal 300 vrachtwagens per uur Tirol binnenrijden.

Woensdagochtend was de situatie op de Brenner-snelweg (A13), de Brenner-weg (B 182) en de Inntal-snelweg (A12) ontspannen. Er deden zich geen ongelukken of baanafsluitingen voor en het verkeer verliep vlot. Er stonden echter takelwagens klaar om snel in te grijpen om lange wachttijden te voorkomen.

Er waren echter enkele wegafsluitingen vanwege lawinegevaar en op sommige wegen waren sneeuwkettingen verplicht.

Groot lawinegevaar in de zuidelijke Ötztaler Alpen

De sneeuwval – er viel tot 80 centimeter – zorgde woensdag ook voor een verhoogd lawinegevaar in de zuidelijke Ötztaler Alpen. De lawinewaarschuwingsdienst heeft voor dit gebied waarschuwingsniveau 4 afgegeven, waardoor er een groot lawinegevaar bestaat. In grote delen van Tirol betaat nog steeds een aanzienlijk lawinegevaar, namelijk niveau 3 op de vijfdelige schaal. De aangekondigde verbetering van het weer maakt het sneeuwdek nog gevoeliger voor lawines.

“Na de grote hoeveelheden nieuwe sneeuw moeten we verwachten dat er de komende dagen nog meer lawines zullen zijn. Daarom is een uiterst zorgvuldige reisplanning essentieel. In de kritieke gebieden moeten wintersporters zich bewust zijn van het hoge risico op lawines buiten de beveiligde hellingen”, aldus het hoofd van de Tiroler lawinewaarschuwingsdienst.

Er werd ook op gewezen dat statistisch gezien de meeste lawine-ongevallen plaatsvinden op waarschuwingsniveau 3.

Of hiernaar geluisterd wordt dat zullen we over een paar dagen wel weer lezen in de verschillende media. Vanaf donderdag is er veel zon voorspeld en dan lonken de bergen voor de toerskiërs en de mensen die graag buiten de piste skiën.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

skioutlet 2022 grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×