Groot lawinegevaar in Pinzgau

Lawine

Groot lawinegevaar in Pinzgau

De verse sneeuw op de bergen van Salzburg trekt veel wintersporters aan. In combinatie met de wind is het lawinegevaar in deze deelstaat nu deels vergroot.

Volgens het laatste rapport van de lawinewaarschuwingsdienst loopt het grootste deel van Salzburg momenteel een matig risico. Dit is stufe 2 op de schaal van vijf.

Groot risico in de Pinzgau

Bijzondere voorzichtigheid is geboden in de Pinzgau, bijvoorbeeld in de Loferer en Leoganger Steinberge. Boven de boomgrens is het lawinegevaar op het een na hoogste niveau. De verse sneeuw is “zeer storingsgevoelig. De situatie is delicaat en vereist bewuste terughoudendheid in open alpine gebied,  lawinekennis is wel een voordeel”, benadrukt de lawinewaarschuwingsdienst. In Lungau is de situatie anders: boven 1.400 meter is het lawinegevaar matig, daaronder zelfs laag.

Lawine stufe 1 tm 5

Wat betekenen waarschuwingsniveaus (stufe)?

Op niveau één is het risico laag en is het sneeuwdek over het algemeen stabiel. Bij matig gevaar, niveau twee, wordt geen spontane activering verwacht. Als er echter een grote extra belasting is op steile hellingen, kunnen er lawines ontstaan. Aanzienlijk gevaar heerst op niveau drie. In sommige gevallen is hier spontaan een lawine mogelijk en vaak is op steile hellingen slechts een kleine extra belasting nodig. Negen mensen zijn afgelopen weekend omgekomen bij lawines in Oostenrijk. In die gevallen in Tirol was het niveau drie.

Het spontaan afgaan van lawines is te verwachten bij hoog risico en niveau vier. Omdat op de meeste steile hellingen het sneeuwdek zwak is gebonden. Niveau vijf is erg gevaarlijk. Lawines zijn ook te verwachten op matig steil terrein.

Aanzienlijk lawinegevaar boven 1.300 meter

Het risico in Salzburg is bijzonder hoog op een hoogte van meer dan 1.300 meter, bijvoorbeeld langs de Hohe Tauern. Sneeuwplakken kunnen al door een kleine extra belasting worden geactiveerd. Wees vooral voorzichtig in gebieden in de buurt van bergkammen, maar ook achter terreinranden.

Lawine stand Oostenrijk 8 feb 2022

Corona Reiscertificaat

Int2sportbrand banner januari 22 Groot

Instagram Banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht