Grosse Rettenstein beklommen door Vincent en familie

Grosse Rettenstein Vincent Nicolaï

De tot op grote afstand zichtbare Große Rettenstein (2.366 m) is de machtigste berg van de Kitzbüheler bergwereld en imponeert als stoere rots midden tussen de grasbergen. Juist omdat deze berg vanaf bijna ieder punt in de regio te zien is stond hij hoog op onze bucketlist.

De weersvoorspellingen om de lange wandeling naar de top te maken waren voor 22 augustus zodanig goed dat we besloten dat dit de dag zou worden dat wij met z’n vieren (mijn vrouw, onze twee kinderen van 10 en 13 en ikzelf) op de top zouden staan.

We parkeerden onze auto onder de Schaukäserei Kasplatzl  bij Aschau en vertrokken om precies 08:45 richting de top. Op deze wandeling zijn geen hutten waar je wat kan eten en/of drinken dus zorg ervoor dat je zelf voldoende meeneemt. Op het eerste stuk naar  boven kozen wij voor de route door het weiland. Deze is iets korter dan die over de weg maar wel wat lastiger. Of beter gezegd: uitdagender.

Grosse Rettenstein

Na een kleine 45 minuten kom je vervolgens op de plek waar de twee routes elkaar kruizen en is er nog maar een route die naar de top leidt. De ruime drie uur die daarna volgden brachten ons uiteindelijk naar ons doel, het grote Kruis op de top van deze berg.

Het uitzicht vanaf daar is fenomenaal en we hebben daar dan ook ruim twintig minuten van genoten. Natuurlijk ook even onze namen in het boek geschreven dat in het kistje onder het kruis hangt.

Grosse Rettenstein

De afdaling is zeker het eerste uur niet makkelijker dan de klim. Ik had mijn dochter van 10 daarom op dat deel voor de zekerheid aan een touwtje gedaan. Zodra ze een klein beetje weg leek te glijden kon ik haar mooi op de been houden. Dit gaf zowel haar als mijzelf een vertrouwd gevoel.

Omdat we allemaal toch wel wat vermoeid waren van deze tocht hebben we er op de terugweg voor gekozen om het laatste deel de weg te volgen en niet dezelfde route als die we geklommen hadden. In afstand iets langer maar een stuk prettiger lopen, het zal in tijd dus niet veel uitmaken.

Om 17:15 waren we terug bij de auto en zijn we vanaf daar een klein stukje doorgereden naar de Labalm voor een dik verdiende pils en (voor de kinderen) Almdudler.

Het was een dag om nooit te vergeten!

Summit Travel

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

3 reacties

 1. John Bloemen schreef:

  Mooi verslag. Landmark in de Kitzbuhler Alpen

 2. Van de Putte Geert schreef:

  Top gedaan aan allen. Lijkt me een zeer mooie wandeling.
  Enige bedenking bij precies toch een wandeling met enkele pittige stukken in:
  Is het niet veiliger om een bergschoen aan te hebben dan een gewone sportschoen. Of zo lijkt het toch op de foto´s. Uit ervaring is dit veel beter tegen het uitglijden en omslaan van de enkels.
  Maar nogmaals, dikke proficiat voor deze inspanning.

 3. Bart schreef:

  Leuk geschreven. Bedankt voor de tip. Mijn meiden kenne inmiddels ook die berg. Hij staat bij ons volgend jaar op de agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht