Grote brand in Saalbach Hinterglemm

brand berggasthof hochalm

Berggasthof Hochalm in betere tijden © Saalbach.com

Drama aan het begin van een FANtastisch winterseizoen voor de eigenaren van de Berggasthof Hochalm Saalbach Hinterglemm, hier was gisteravond een brand. Twee mensen zijn met rookvergiftiging naar het ziekenhuis van Zell am See gebracht.

Kort na 9 uur brak de brand uit die ontstond naar alle waarschijnlijkheid op een balkon en sloeg over naar het dak, verdere uitbreiding van de brand is door snel handelen van de eigenaar en een medewerker van de Bergbahnen voorkomen. Brandweerkorpsen van Saalbach, Hinterglemm, Viehhofen, Maishofen, Zell am See, Thumersbach en Saalfelden werden opgeroepen om de brand te bedwingen. De brand werd uiteindelijk bedwongen door 120 man waarbij  er 17 voertuigen werden ingezet.

Alarmfase 4

Om 21:26 uur kreeg de brandweer van Saalbach Hinterglemm de melding van een brand in het Berggasthof Hochalm, door de ligging van het complex werd het al snel door de brandweercommandant opgeschaald naar alarmfase 4. Men heeft de brand zowel van binnen uit als van buiten bedwongen, en kort na middernacht kon het sein brandmeester gegeven worden.

In totaal werden door de verschillende korpsen het volgende aan mensen en materiaal ingezet.

 • FF Saalbach: 25 mannen, 5 voertuigen
 • LZ Hinterglemm: 15 mannen, 2 voertuigen
 • FF Viehhofen: 15 mannen, 3 voertuigen
 • FF Maishofen: 24 mannen, 2 voertuigen
 • FF Zell am See: 28 mannen, 5 voertuigen
 • LZ Thumersbach: 8 mannen, 2 voertuigen
 • FF Saalfelden: 5 mannen, 1 voertuig

Ook waren naast de brandweer andere hulpdiensten ter plaatse zoals:

 • Rode Kruis: 6 mannen, 2 voertuigen
 • Politie: 2 mannen, 1 voertuig
 • Mountain Rescue: 3 mannen, 2 voertuigen
 • Bergbahnen Saalbach-Hinterglemm: 5 mannen, 5 voertuigen

Bron foto’s © FF Saalbach-Hinterglemm

Eerdere branden

Het is natuurlijk heel zuur voor de eigenaren van het Berggasthof Hochalm, het winterseizoen is net begonnen en de start is geweldig. Daarom is het zeer zuur als dit gebeurd, het winterseizoen is voor de skigebieden een grote bron van inkomsten en daar verdienen ze het meest aan om de niet wintermaanden te kunnen overbruggen.

Maar de afgelopen jaren is eerder een grote brand geweest, ook was er een brand die het einde van hun seizoen inluidde. Een bekende brand in het skicircus was toch wel de brand op 26 december 2011 toen er brand uitbrak in een sauna van het Glemmtalerhof in Hinterglemm, vele mensen zaten aan hun kerstmaaltijd. Gelukkig raakte niemand gewond, maar het seizoen kon als verloren beschouwd worden. Het Glemmtalerhof was gelukkig het seizoen erna weer open.  In 2014 stond vanaf 3 uur in de ochtend het Hotel Victoria Gerlos in brand, het duurde uiteindelijk 2 jaar voordat het weer open ging.

Heel recentelijk is de brand van Ederalm in Hinterglemm, deze brak rond half 7 uit. Op dat moment bevonden zich 10 personen in de hut, eén gast zag bij het verlaten van de hut de kachel in vlammen stond.

Bron: Salzburg24.at, lfv-sbg.at, Nachrichten.at

Amphora banner-01-300dpi

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...