Grote sneeuwdump begint vandaag


Grote sneeuwdump begint vandaag

Vanuit het noorden nadert deze vrijdagochtend een fel koufront richting Oostenrijk. Flinke buien en koudere lucht bereiken Oostenrijk. Uiteindelijk zakt de sneeuwgrens en begint later vandaag de grote sneeuwdump die tot zeker zondag aanhoudt!

Vanmorgen trekken de eerste buien via Duitsland Oostenrijk binnen. Daarbij staat een matige tot vrij krachtige noordenwind, met op de bergtoppen windstoten van 70 tot 80 km/u. Bij aanvang ligt de sneeuwgrens tussen 1400 en 1100 meter, maar gaandeweg de dag zakt de sneeuwgrens naar 900 tot 600 meter. Vooral vanmiddag vallen stevige buien, waarbij de neerslag steeds vaker overgaat in sneeuw. Hotspots zijn het Arlgebergte, als ook de volledige staulagen van Tirol en Salzburg (noordelijke kalkalpen). Aan de zuidkant vallen duidelijk minder buien en is het vaker droog.

Vanavond en komende nacht intensiveert de sneeuwval aan de noordkant. Hierdoor zakt de sneeuwvalgrens weg tot in alle dalen en wordt het overal wit. Soms kan het stevig doorsneeuwen met een sneeuwintensiteit die kan oplopen tot 3/4 cm/uur. Ook aan de zuidkant vallen enkele sneeuwbuien, maar hier hebben de droge perioden de overhand.

Morgen blijven sneeuwbuien vallen in de nordstau. Wel zijn er ook droge momenten waardoor het niet de hele dag nonstop doorsneeuwt. De noordenwind is iets minder krachtig maar het is wel ijzig koud. Het wordt op 1500 meter niet warmer dan -6 graden. Morgenavond volgt een tweede moment met intensievere sneeuwval.

Ook zondag blijven sneeuwbuien vallen, maar vanuit het westen komt er ook een hogedrukgebied in. Hierdoor wordt het gaandeweg de dag droger. De grote sneeuwdump komt daarmee voorzichtig ten einde. De eerste balans kan worden opgemaakt en nog voordat december kan beginnen ligt er in sommige dalen aan de noordkant al meer sneeuw dan de hele vorige winter ooit gelegen heeft. Bekijk hierboven hoeveel poeder waar valt.

Na het weekend blijft het koud winterweer. Waarschijnlijk volgt rond dinsdag/woensdag de volgende portie sneeuw en kou.

Jeroen Elferink

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×