De Hahnenkammrennen en de cijfers

De Hahnenkammrennen en de cijfers

De Hahnenkammrennen is DE bekendste race en meest prestigieuze wedstrijd op de kalender van de FIS, de overkoepelde organisatie van alle wintersporten. De 76e editie is net drie weken geleden gehouden wat weer een spectaculaire race geworden is, en inmiddels is de datum van de 77e editie bekend.
De 77e editie zal gehouden worden van 19 tot en met 22 januari 2017, locatie is natuurlijk Kitzbühel.
 

Starthuis © Kitzbühel blog

Starthuis Hahnenkamm renne

De Hahnenkammrennen wordt ieder jaar georganiseerd door de Kitzbühel Ski Club. Deze skiclub heeft meer dan 8000 leden tellende club en bestaat al sinds 1902 en heeft als belangrijkste doel de bevordering van jong talent.
De club is actief in het alpine skiën, schansspringen, langlaufen, biathlon, Noorse combinatie, freestyle, ski cross en snowboard. Er worden zo rond de 150 kinderen van 7 t/m 18 jaar begeleid en bijgestaan door ca. 15 trainers/begeleider.Het resultaat is 53 Olympische- en WK-medailles die deze club tot nu toe hebben gewonnen.
Naast het organiseren van de Hahnenkammrennen worden ook nog zo rond de 25 andere races georganiseerd in alle disciplines, en brengt men 2 keer per jaar een clubblad uit. Vanaf 1931 worden er races georganiseerd, en sinds 1967 doet men mee aan de FIS wereld cup.

De 76e editie van de Hahnenkammrennen werden door ca. 87.000 toeschouwers bezocht in drie dagen tijd, dit ligt nog ver onder het record van 100.000 toeschouwers in 1999. Om er voor te zorgen dat al deze mensen de races kunnen kijken, en vaak zijn dit dagjes mensen, is er vervoer vanaf grote parkeerplaatsen. Met shuttlebusjes vanaf grote parkeerplaatsen in Oberndorf en Kirchberg worden de toeschouwers snel en comfortabel naar de Hahnenkamm gebracht.

De race is zeer belangrijk voor de economie van het gebied, hier de cijfers.

  • Budget van het evenement: ?6,5 miljoen
  • 20% is bestemd voor de pistes
  • 30% het stadion
  • 15% voor kantoren e.d.
  • 35% de rest o.a. reclame e.d.
  • Omzet ca. ?40 miljoen

Om en rond het evenement zijn er 1500 mensen aan het werk, dan wel direct of indirect. De organisatie telt zo 240 mensen, de omzet ziet er als volgt uit.

  • 35-40% uit TV rechten
  • 35-40% van sponsoren
  • 20-25% van de toeschouwers
  • 1-5% diversen

Het evenement wordt sinds 1959 op tv uitgezonden, er zijn zo rond de 700 media gerelateerde bedrijven actief rond de Hahnenkammrennen. Veel mensen van de TV stations en persbureaus komen uit 30 verschillende landen. De Hahnenkammrennen wordt alleen al in Europa door 22 TV stations live uitgezonden, de live uitzendingen lopen zo van 22 tot zelfs 120 uur. Ook in landen zoals Korea, Japan en Brazilië zullen de livebeelden te zien zijn.

De livebeelden worden alleen al in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië door miljoen mensen bekeken, tijdens en rond het evenement worden er 6000 artikelen gepubliceerd. De Hahnenkammrennen is in januari het meest besproken item op de sociale media als het om de skisport gaat.

Om de veiligheid van zowel de sporters als de toeschouwers te waarborgen wordt het circuit voor de race klaar gemaakt met zo rond de 1700meter aan FIS-A netten, 6500 aan FIS-B netten en ongeveer 1500m FIS-G hekken, dit allemaal gemonteerd aan 5500 PVC stangen. Ook is er 12 km aan beveiligingshekken voor de toeschouwers lang het parcours, die door ca. 8000 PVC stangen verzekerd zijn.

Blick auf die Hausbergkante © Kitzbühel blog

Blick auf die Hausbergkante

Het organiseren van de verschillende wedstrijden met alles er om heen, daar is heel veel ervaring mee gemoeid. Een belangrijk evenement voor de club is toch wel de jaarlijkse bijeenkomst met de ski-legendes.

Voormalig Hahnenkammrennen winnaars als Marc Girardelli, Sepp Ferstl, Peter Wirnsberger, Leonard Stock, Egon Zimmermann, Didier Cuche, Daniel Mahrer, Herman Maier, Stefan Eberharter en natuurlijk Franz Klammer en nog veel meer worden tijden het evenement van de ÖSV (Oostenrijkse Ski Association) en de Kitzbüheler Ski Club K.S.C uitgenodigd, de bijeenkomst vindt plaats voor de start van de Hahnenkammrennen. Tijdens dit evenement worden de mensen die zich voor de Hahnekammrennen verdienstelijk hebben gemaakt geëerd.

Meer info.

De volgende editie van de Hahnenkammrennen wordt gehouden van 19 t/m 22 januari 2017.

Bron inclusief de foto’s: Kitzbühel blog

Der Streif © Kitzbühel blog

Der Streif

728x90-Bizztravel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...