Halve meter sneeuw in de bergen erbij

Het lijkt erop dat we dit jaar de herfst overslaan in de bergen. De afgelopen dagen was het al winters met lage temperaturen en geregeld sneeuwval. Dit weekend komt er nog meer sneeuw bij door orkaan Lorenzo. In de gletsjergebieden kan 30 tot 50 centimeter sneeuw in 48 uur tijd vallen!

Hoe de fronten bewegen dit weekend is prachtig zichtbaar op de animatie hierboven. Vandaag hebben we te maken met een typische nordstau. Aan het begin van de animatie is nog te zien hoe restanten van Lorenzo rondtollen boven Duitsland. Maar al snel gaat de vorm er vandaag uit. Morgen is de sneeuwval vooral afkomstig van een warmtefront. Dan ligt de sneeuwgrens ook een fractie hoger.

Vandaag is het dus zwaar bewolkt en met een nordstau regent het geregeld flink door. De sneeuwgrens deze ochtend ligt veelal rond de 2000 meter. In de dalen is het tijdens regen veelal onder de 10 graden, maar tijdens langere droge momenten kan het in de diepere dalen het kwik nog in de dubbele cijfers uitkomen. Aan de zuidkant in Kärnten is het als enige deelstaat langer droog vandaag. Dit komt door de neerslagschaduw werking van de bergen.

Aan het eind van de middag volgt een band met actievere buien vanuit Duitsland. Daarbij zakt de sneeuwgrens naar 1500 meter, lokaal in het Salzburgerland en Oberösterreich zelfs even naar 1200 meter. Vanavond wordt het uiteindelijk langzaam droger en tijdens de nacht zelfs helder. Opnieuw gaat het vriezen met in de dalen 2 tot 5 graden vorst.

Morgen start de dag helder maar al snel komt nieuwe bewolking vanuit het westen. Dit maal het warmtefront. Tijdens de middag regent het dan vooral in Vorarlberg en Tirol bij een sneeuwgrens van 1700 meter.

Uiteindelijk valt er 30 tot 40 centimeter sneeuw in de bergen. Iets waar de modellen nog altijd moeite mee hebben zijn de uitschieters te berekenen. Gezien de neerslaghoeveelheden is voor de meeste gletsjersgebieden zelfs 40 tot 50 centimeter mogelijk. Er gaat dus tot een halve meter sneeuw vallen.

Na het weekend wordt het stabieler maar ook milder weer. Het voor begin oktober veel te koude weer raken we voorlopig kwijt. De zon is er geregeld bij en de vorstgrens stijgt naar 2500 meter of nog hoger. Woensdag op donderdag volgt waarschijnlijk een nieuw front. Mogelijk dan opnieuw met sneeuw tot onder de 2000 meter.

De komende dagen nemen Eric en Michel mijn weerberichten tijdelijk over. Vanaf 16 oktober ga ik weer verder met de dagelijkse verzorging van de weerberichten. Veel succes Eric en Michel en tot snel!

Jeroen Elferink

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Chalet Bramberg Grote banner

Banner Indoor Ski & Snowboard Zaanstad

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...