Winter in mei, tot een halve meter sneeuw!

Het is vandaag zwaar bewolkt en deze ochtend zijn enkele regenbuien mogelijk. De sneeuwvalgrens is nog aan de hogere kant, pas vanaf 1600 meter zien we sneeuwvlokken vallen. Dit beeld houden we nog lang vast vandaag. Maar later vanmiddag wordt de bewolking dikker en volgt er een fel koufront uit Duitsland.
Op het koufront komt het tot zware buien waarbij de sneeuwgrens razendsnel zakt. Uiteindelijk zakt komende avond de sneeuwgrens naar 600 meter, lokaal lager.
De sneeuwval houdt tot morgenmiddag aan. En ja de weerkaart hierboven is echt voor morgen! Morgenmiddag stijgt de sneeuwgrens wel iets, van ongeveer 500 meter richting 1000 meter.
De meeste sneeuw valt in de omgeving van de Zillertaler Alpen. Daar kan maar liefst een halve meter sneeuw vallen! Ook tot in de dalen valt in totaal een dik pak, op veel plaatsen 10 tot 20 centimeter. Dat is echt ongekend voor mei. Een vergelijkbare situatie in mei kunnen wij ons niet herinneren.

Ook maandag vallen er winterse buien. Grote sneeuwhoeveelheden worden dan niet meer verwacht. De sneeuwgrens stijgt verder naar 1100 meter. Ook dat is voor mei nog altijd ongekend laag.

Dinsdag keert de rust in de atmosfeer terug. Wolkenvelden en zonnige momenten wisselen elkaar af. Het blijft wel aan de koele kant met maximaal 8 tot 13 graden. En op de langere termijn zien we temperaturen die wat meer normaal zijn voor mei. Maar van warm of zonnig lenteweer is de komende tijd geen sprake.

Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...