Hardnekkige ijzel en opkomende föhn

Hardnekkige ijzel en opkomende föhn

ijzel

De afgelopen 48 uur heeft milde oceaanlucht Oostenrijk veroverd. Vooral op enige hoogte is de zachtere lucht overal goed door gedrongen, met een vorstgrens die momenteel rond de 1500 meter ligt. Maar alleen nog in het Oosten geeft de kou zich niet zomaar gewonnen. Voor een 2e dag oprij kwam het hier tot ijzel.

ijzel2

En dat leverde net als gisteren veel problemen op. Ook vandaag waren er weer veel ongelukken op de wegen zoals hier in Ottenthal (Nieder-Osterreich).  Gelukkig zijn er bij de ongelukken geen slachtoffers gevallen.

ijzel4

Morgen verdwijnt de ijzel en gladheid langzaam uit Oost-Oostenrijk en komt de föhn goed opgang. Er is wat ruimte voor de zon, maar in het laagland kan het mistig of nevelig blijven. De middagtemperatuur ligt rond de 5 a 7 graden op 1000 meter. In Oost-Tirol en Karinthië neemt in de middag de bewolking toe en gaat het boven de 1400 meter sneeuwen.

tmax_17020318_17020100

Vrijdag bereikt de föhn haar hoogtepunt. In de diepe dalen zoals het Inn- en Rhein-tal staat een stevige wind en kan het flink opwarmen. Tot 14 a 15 graden rond Kufstein of Salzburg. Van tijd tot tijd schijnt de zon en het kan aardig lenteachtig aanvoelen. Verder richting het Oosten kan nog altijd een dikke nevellaag hangen, waaronder het bij bijvoorbeeld Wenen aan de frisse kant blijft. Overal is het droog met uitzondering van Oost-Tirol en Karinthië. Hier kan het opnieuw sneeuwen boven de 1400 meter.

ijzel5

In het weekend draait de wind naar het noordwesten kan koudere lucht Oostenrijk weer bereiken. Beide weekenddagen staan in het teken van overtrekkende storingen waarbij de sneeuwgrens weer langzaam terugzakt richting de meeste dalen. Helaas is de timing van de storingen nog dermate variabel waardoor het moeilijk is om over details te beginnen. Het wordt in ieder geval weer kouder en we kunnen ons weer gaan verheugen op verse sneeuwval.

Fijne avond,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...