Hebben winterbanden nut? Check de test!

Sneeuwbanden Winterbanden

Hebben winterbanden nut? Stel deze vraag aan bijvoorbeeld de ANWB of in de Alpen en het antwoordt zal volmondig ja zijn. In de sneeuw heeft deze band zijn nut wel bewezen maar vanaf welke temperatuur moet je denken aan het switchen naar winterbanden.

Algemene regel is dat je bij een constante temperatuur van 7ºC moet denken aan winterbanden. Volgens o.a. de ANWB bieden winterbanden vanaf deze temperatuur meer grip dan zomerbanden. Door de zachtere samenstelling van het rubber heeft een winterband ook bij nat wegdek, waar wij hier in Nederland met enige regelmaat last van hebben, meer grip.

Dus in de winter vanaf 7ºC zou een winterband de veilige keus zijn.

Met deze regel ging men van Britse blad Tyrereviews in een overdekte testcentrum in Noord-Finland testen of de bewering ook klopt, de uitkomst is verrassend.

De test

De test werd uitgevoerd in Test World een gigantische testcentrum in Ivalo Finland, hier kan men onder diverse omstandigheden tests uitvoeren. Dit kan zowel indoor als outdoor op zowel sneeuw, nat en droge omstandigheden. De test van Tyrereview werd uitgevoerd in een VW Golf met bandenmaat 205/55 R16 een vrij standaard maat voor een VW Golf 7. Onder diverse omstandigheden werd er getest op een zomer-, all-season-, CrossClimate, nordic- en winterbanden, zo werd getest op de volgende omstandigheden:

 • 2ºC op nat remmen
 • 6ºC op nat remmen
 • 10ºC op nat remmen
 • 15ºC op nat remmen
 • -9ºC rijden op sneeuw
 • op droog remmen 8ºC tot 2ºC

Wat de snelheid is voor het remmen is niet bekend, de winnaar is verrassend maar of de 7ºC regel terecht is kan je zien in de test.

Uitkomst

De uitkomst is verrassend zo houdt de regel geen stand als het droog is. De zomerband presteert dan beter dan de winterband. Maar zelfs onder natte weersomstandigheden komt de winterband niet als winnaar uit de bus. Pas onder echt winterse omstandigheden bewijst de winterband zijn nut.

De conclusie luidt dat je beter geen winterbanden kan kopen, maar de test is ook een MAAR. Het is niet door een onafhankelijke instantie uitgevoerd en alleen de temperaturen zijn bekend. Nergens is bij de remtest de snelheid bekend, althans wordt niet in de video getoond.

Winterbanden Alpen

Ondanks de uitkomst van deze test heb je ook met regelgeving te maken zeker in de Alpen. Ga je straks weer richting Oostenrijk dan zul je toch echt aan de wet moeten voldoen. Dit houd in dat je sinds 1 november verplicht winterbanden onder de auto moet hebben. In Duitsland gelden er sinds 1 januari 2018 strengere regels.

Regels in Oostenrijk zijn:

 • Verplicht van 1 november 2019 tot en met 15 april 2020, bij winterse omstandigheden.
 • Wettelijk worden banden met de aanduiding M+S als winterband beschouwd
 • Minimale profieldiepte is 4 mm, minder profiel wordt de band als zomerband beschouwd ook al staat er M+S op.
 • Op alle wielen moet een winterband gemonteerd zijn, aanhanger valt niet onder deze verplichting.
 • Is de weg deels of geheel bedekt met sneeuw of ijzel dan mag men sneeuwkettingen monteren op de aangedreven wielen met zomerbanden. Dit in plaats van winterbanden.
 • Het is verboden om met sneeuwkettingen of zomerbanden te rijden bij lichte sneeuwval of sneeuwmodder of op wegen die slechts gedeeltelijke zijn bedekt met sneeuw of ijs. Winterbanden zijn dan verplicht.
 • Ga je met zomerbanden richting Oostenrijk en je raakt betrokken bij een ongeval bij winterse omstandigheden, dan is de kans groot dat je aansprakelijk wordt gesteld omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.

SneeuwkettingenWinkel Banner Groot

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Banner CMP Groot 1200x600

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht