Aanhoudend heet met soms zwaar onweer

Aanhoudend heet met soms zwaar onweer

We hebben te maken met een interessante en dynamische luchtdrukverdeling in Europa, waarbij regelmatig over centraal Europa noodweer trekt. Ook Oostenrijk krijgt daar regelmatig een vlaag van mee. Daarnaast is het ook nog aanhoudend heet met zeer hoge temperaturen. Vandaag stijgt de temperatuur naar 28 tot 32 graden in het westen, tot een hete 36 of 37 graden in Karinthië en Stiermarken. In de loop van de middag ontstaan stapelwolken en vanuit Duitsland kunnen er enkele pittige onweersbuien het Alpengebied intrekken. Daarbij is kans op hagel, windstoten en vele onweersontladingen. Vooral het aandeel hagel kan heftig zijn met grote stenen. Echter het blijft altijd heel lastig om de exacte locatie van de onweersbuien te voorspellen, dus het kan mee of tegen vallen. In het oosten en zuiden blijft het hoe dan ook nagenoeg droog en zonnig.


Morgen is de kans op onweer iets kleiner, met uitzondering van Vorarlberg en Tirol. Na een zonnige en al snel warme ochtend wordt het in de middag opnieuw heet, de temperatuur loopt op de meeste plaatsen op naar 30 tot 35 graden. Tijdens de middag ontstaan stapelwolken maar op de meeste plaatsen blijft het droog en vrij zonnig. Uitzondering hierop zijn de westelijke Alpen en gebieden aan de grens met Duitsland. Hier krijgen we in de middag en avond nog een vlaag van een vore mee die over Duitsland ligt. Daarbij kunnen zware onweersbuien tot ontwikkeling komen en in Oberösterreich kan zelfs in de avond een hoosverschijnsel voorkomen. Uiteindelijk storten de buien na overtrekken weer in en is het overal weer droog.

Woensdag is het opnieuw flink zonnig en op een paar stapelwolken na blijft het overal vriendelijk. Toch begint de lucht al iets minder heet te worden en de maximumtemperatuur komt nog altijd uit op waarden tussen de 27 en 34 graden uit. Zomers warm tot heet dus maar de meest tropische dagen hebben we dan al achter ons liggen.


Donderdag volgt een dag met wisselend wolkenvelden en zon, op een enkele plek kan opnieuw een bui met onweer ontstaan. De buien zullen minder energierijk zijn dan de voorgaande dagen. Reden is dat de wind langzaam de noordhoek opzoekt en de lucht opnieuw een fractie minder tropisch is. Het wordt 25 graden in het westen tot 32 graden in het oosten. Vrijdag is het gedaan met de hittegolf, er zullen talrijke buien ontstaan verspreid over het land en de temperatuur begint dan serieus te dalen. Hoe het daarna verder gaat is nog onzeker, er zijn prognoses waarbij na een kort dipje de hittegolf doorgaat. Ook zien we weerkaarten met een aantal serieus koelere dagen en veel regen. Spannend.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Instagram Banner

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...