Heftige onweersbuien en een afkoeling volgt

Europa afgelopen middag, een groot deel van het continent profiteert van een zuidelijke stroming. Hierdoor was het ook vandaag weer in Oostenrijks zomers warm met temperaturen tussen de 24 en 29 graden. Daarmee strepen in de Oostenrijkse hoofdstad de 14e zomerse dag van 2018 af. In Salzburg was het vandaag zelfs de 17e zomerse dag. Bijzonder veel, want normaal ligt het aantal zomerse dagen tot midden mei op gemiddeld 5. Een zomerse dag is een dag waarop de temperatuur boven de 25 graden uitkomt.

Maar naast warme lucht wordt er ook vochtige en onstabiele lucht aangevoerd. Deze namiddag vielen er verspreid over Oostenrijk enkele regen- en onweersbuien. En de komende dagen zullen we dit vaker zien, waarbij de buien heviger zullen worden. En uiteindelijk volgt er een fikse afkoeling na het weekend…

Morgen starten we de dag met veel zon waardoor de temperatuur razendsnel oploopt. De hoogste temperaturen vinden we ten Noorden van de Alpenboog. Bij een aantrekkende fohn kan het in het Inntal maar ook in Salzburg en Linz 28 graden worden. Maar in de loop van de middag ontstaan er stapelwolken die zullen uitgroeien tot buien.

In de namiddag is dit dan het beeld, verspreid over het land vinden we enkele pittige regen en onweersbuien. Helaas gaat het niet om een geclusterd gebied, maar loze alleenstaande onweersbuien. Dit maakt de exacte verwachting moeilijk, en hierdoor kan het best dat het lokaal droog blijft terwijl het dal verderop te maken heeft met wateroverlast. Advies: hou de lucht en de radar apps (zoals Wetteronline) goed in de gaten.

Maandag komt het lagedrukgebied dat vandaag nog ten Westen van Frankrijk ligt boven Zwitserland te liggen. De lucht is een stuk labieler geworden, met een onstabiele vochtige lucht. De warmste stroming is uit Oostenrijk verdreven waardoor het nog maar 18 tot 24 graden wordt. De 18 in Voralberg waar de afkoeling al verder doorzet. Verspreid over het land vallen er regen- en onweersbuien, met de zwaarste over 1 strook van Graz naar Linz.

En de afkoeling is helemaal compleet op dinsdag, nergens halen we meer de 20 graden. Het is zwaar bewolkt en buiig, daarbij kan er soms een stormachtige wind staan die later op de dag naar het Noorden draait. Hierbij zakt de sneeuwgrens van 3400 naar 1900 meter, de bergtoppen worden weer wit!

Rot slecht weer op woensdag, de buien houden aan. Het is koud en kil, maar de sneeuwgrens stijgt wel weer naar 2500 meter. De winterprik in de hoge bergen is maar van korte duur. Waarschijnlijk keert de warme lucht vanaf donderdag terug in Oostenrijk. Even volhouden dus.

Jeroen Elferink

Alpen Reizen

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht