Hele week aanhoudende föhn storm in de bergen!

Westendorf uitzicht op de hoofdkam veel wind

Föhn storm kan zorgen voor flink wat stuifsneeuw!

Hele week aanhoudende föhn storm in de bergen!

Lagedrukgebieden met actief weer trekken de komende tijd telkens ten westen van Oostenrijk langs. Hierdoor heeft Oostenrijk te maken met een aanhoudende zuid tot zuidwestelijke stroming. Zoals gebruikelijk is dit een warme hoek waardoor het dagelijks flink warm wordt. Maar niet alleen de warmte speelt een rol, er ontstaat ook een aanhoudende föhn storm in de bergen! Zo staat er in de gletsjerskigebieden constant windkracht 8 of 9, en zijn windstoten van minimaal 100 km/u geen uitzondering.

Vandaag trekt de föhn al flink aan en met redelijk wat ruimte voor de zon stijgt het kwik ten noorden van de hoofdkam naar 15 tot 20 graden. Maar helemaal blauw is de lucht niet, er trekken wolkenvelden en Sahara-stof over. Hierdoor kan de zon het soms moeilijk krijgen. Aan de zuidkant, in Karinthië, is het veelal bewolkt. Onder de bewolking blijft het maximum onder 15 graden. In de bergen staat veel wind, op de hoofdkam is sprake van de eerste dag met föhn storm.


Morgenochtend trekt de föhn storm in de bergen verder aan, op bekende plekken zoals de Patscherkofel, zijn windstoten tot 140 km/u mogelijk. In de dalen loopt het kwik ondanks bewolking op naar 13 tot 17 graden. Tijdens de middag zwakt de föhn af en raakt het bewolkt. Uiteindelijk volgt overal wat regen of sneeuwval vanaf 1600 meter. Kortom geen fraaie weerdag.

Donderdag is van storm even geen sprake meer in de bergen, toch staat er nog altijd veel wind. Daarbij is het vaak bewolkt en gebieden met buiige regen trekken van west naar oost over Oostenrijk. Tussendoor is nog ruimte voor de zon en dan kan het kwik oplopen naar 14 tot 18 graden.

Vrijdag zet de föhn storm door, en ook het paasweekend verloopt op de gletsjers en hoofdkam stormachtig. Ten noorden hiervan is het vaak aangenaam lenteweer, zo stijgt het kwik dagelijks in de dalen richting 20 graden. Wellicht zijn nog hogere temperaturen mogelijk. Voor wintersporters is het vaak slecht nieuws, op de hogere skigebieden moet men rekening houden met de wind. Hierdoor sluiten skiliften soms. In de lagere gebieden speelt het warme weer en sneeuwarmoede juist een grote rol.

Jeroen Elferink

Banner Chalet.nl FANtastischoostenrijk.nl-1250x800-px

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×