Helmplicht in Oostenrijk?

 

Helmplicht in Oostenrijk

Bluetribe

De titel suggereert veel. Een plicht is er helaas nog niet. Dit geeft ook meteen aan hoe wij hier tegen aan kijken. Wij zouden het bijzonder toejuichen indien iedereen verplicht is tot het dragen van een helm.

Wij komen zelfs skileraren tegen in verschillende gebieden die gewoon geen helm dragen. Waar is de voorbeeldfunctie?

Bluetribe Banner 2017 (300×10B0)

Als je op deze site kijkt van Austria Info  lees je dat er wel een plicht is voor kinderen tot 15 jaar maar juist weer niet in de Bundesländer van Tirol en Vorarlberg. Maar goed het is dan weliswaar niet verplicht en zelfs al helemaal niet voor de mensen vanaf 16 jaar. Maar mensen denk toch eens goed na als je de pistes opgaat. Soms knal je gewoon naar beneden met een gangetje van zo’n 60 km per uur en dat zitten wij nog aan de voorzichtige kant. Uit ervaring kunnen wij zeggen dat we ongelukken in het hele seizoen zien gebeuren. We waren een keer met een bekende opstap die zo verschrikkelijk blij was dat die een helm droeg. Maakte een salto op een ijsvlakte en op zijn helm geland. 1 ding is zeker. Hij had er veel slechter van afgekomen indien er geen helm aanwezig was.

Op onze site staat dan ook niet voor niks een leverancier van hele mooie hoogwaardige Helmen en Skibrillen. Neem eens een kijkje op de site  van BLUETRIBE en…..neem een helm en natuurlijk een bril want het is jou gezondheid en …. een ongeluk zit in een heel klein hoekje.

colour the slopes-scratch

 

(Visited 362 times, 1 visits today)

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

17 reacties

 1. JoB schreef:

  Helmplicht?!
  Leuk hoor die helmen. En ik zeg niet dat ze niet veiliger zijn, maar draven we niet weer eg door?
  In verhouding tot al die mensen die zich dagelijks op de piste begeven gebeuren er relatief weinig ongelukken. Zeker als je het vergelijkt met fietsen in NL. Wie is er hier voor helmplicht op de fiets??
  Het is een leuk mode-artikel geworden, maar als je echt voor de veiligheid gaat, dan moet je gewoon net zo lang skiles nemen tot je verantwoord de piste af kunt. En drink dan ook geen alcohol tijdens het skiën, maar wacht hiermee totdat je weer beneden bent en blijft. Dan wordt het al een stuk veiliger en kun je de helmen achterwege laten. Bij vele ski-ongelukken maakte het echt niet uit of die persoon een helm droeg ja of nee. Vele been en armbreuken zouden echt niet voorkomen zijn door een helm. En dat zijn toch de meeste voorkomende ongelukken. Een helm dragen en vervolgens je als een idioot de piste afstorten en doen alsof de hele piste alleen voor jou is?? Ik denk dat we de oplossing tot minder ongelukken in een andere hoek moeten zoeken.
  Er is toch niets lekkerder dan gecontroleerd de piste af te gaan met de wind door je haren en zo de vrijheid en snelheid te voelen. Voor mij geen helm!

  • Eric schreef:

   @joB prima een eigen mening mag je hebben….en je ziet dus niet dat het niet om ski skills gaat…door drukte worden steeds meer mensen aan geskiet die aan de zijkant vd pisten Staan..een praatje maken niet omhoog kijken en boem…of sta is acher een heuvel..doe dat niet te lang je kunt er op wachten….ga is off piste en je knalt toch ff net opzij..oeps een rots..ik ga niet nog meer voorbeelden aanhalen. Zelf ook altijd zonder geskiet tot een jaar of 10 geleden…weet je ook hoelekker een helm zit als het zo koud is…ja die tijden hebben we gehad dat het nog vroor en hard ook.

   Wij raden iedereen een helm aan het is namelijk ook jou hoofd maar iedereen zijn mening. Wellicht komje er ooit achter…en daar bedoelen we geen vervelend iets mee….

   • JoB schreef:

    Beste Eric,
    bedankt voor de reactie, maar de voorbeelden die u/je aandraagt hebben wel degelijk te maken met skiles en pisteregels, want ook deze dingen komen daarin aan bod: het aan de zijlijn wachten, niet achter een heuvel gaan staan, afstand houden e.d.. En ik kan het weten, want ik heb 6 jaar skiles gegeven in Tirol. Bij off-piste vind ik het toch een ander verhaal, want dan zou je meer attributen bij je moeten hebben die op de piste niet noodzakelijk zijn, maar dan wel je veiligheid ten goede komen. Maar ter vergelijking: fietst u in NL ook altijd met een helm op? Dan is je hoofd toch ook belangrijk? Maar dat vindt bijna iedereen overdreven, zelfs bij de elec. fietsen die nog harder gaan.
    Ik keur de helm niet af (zeker voor kinderen niet), maar vind het raar dat veel mensen geen geld over hebben om veilig te leren skiën en ook drinken, en vervolgens een helm opzetten en onverantwoord de piste afgaan. Het is naar mijn idee het probleem niet bij de wortel aanpakken, maar bij het blad. In ieder geval een ieder veel veilige kilometers gewenst.

    • Eric schreef:

     Beste Job,

     Dus…..als je les hebt gehad en genoeg les en kunt skieen is het gevaar dat je op je kop terecht komt gereduceerd tot nul. Is geheel duidelijk …. Nou voorbeelden genoeg van hele goeie skieers die dat toch gebeurd is….en fietsen …ja zo hard fietsen we niet 🙂 met de ski s ver over de 100 maar met fietsen lukt ons dat echt niet.

     Maar we laten het er bij. We verlangen weer naar kou en een helm is zo lekker warm en nog veilig ook… 🙂

 2. JoB schreef:

  Beste Eric,
  Hoezo: we laten het erbij? Geeft me het idee dat kritisch zijn niet gewaardeerd wordt?! 🙂 Het is niet mijn bedoeling om u/je aan te vallen, hoor.
  Die fietser (om het vergelijk aan te houden) rijdt idd geen 80 of 100 km/h, maar de auto’s die de fietser passeren of tegemoet rijden soms wel, of rijden ze bij u in de regio allemaal 30 km/h? Dan is de helm toch ook bescherming tegen ander verkeer?! De fietser is dan net zo kwetsbaar als de skiër die stil staat en omver geskied wordt. Maar uiteraard mag iedereen een helm dragen, maar ik wilde alleen wat kanttekeningen plaatsen bij de helmplicht. Ik heb ook niet gezegd dat skiles het aantal ongelukken reduceert tot 0, maar dat controle en kunde over wat we aan het doen zijn eigenlijk net zo belangrijk is of misschien nog wel belangrijker, dan gebrek aan controle en kunde en ons dan maar zo veilig mogelijk inpakken. En er zijn er erg veel die zichzelf niet onder controle hebben. Dat baart me meer zorgen. Misschien kunnen we de matige skiër ook verplichten om een esje aan te trekken met op de achterzijde: PAS OP! ZWENKT UIT! 18 METER! (van de stadsbussen) 😉
  Maar om het over een andere boeg te gooien: ik geniet van de mooie website. Dus blijf doorgaan! Al zal ik misschien af en toe nog een kritische opmerking maken.

  • Eric schreef:

   @job Kritiek is prima maar we zitten samen natuurlijk niet te wachten op een wellus-nietus discussie. Ik ga voor veiligheid om je hoofd te beschermen en doe dat gewoon met een super de luxe helm van Bluetribe en heb je tips mbt skitechniek. Klim maar achter je toetsenbord en we zien het graag verschijnen. Wij publiceren het wel.

 3. Peter schreef:

  Begin met de eerste 8 van de 10 pisteregels, als je deze volgt is het al een stuk veiliger. Het is jaarlijks te zien hoeveel overmoedige skiërs met te weinig beheersing bepaalde pistes af komen. Als we dus kiezen voor juiste bescherming en zorgen dat we alleen wat we beheersen uitvoeren dan is het een stuk veiliger.

  1. Houd rekening met andere skiërs en snowboarders. 
  2. Zorg voor beheersing van je skistijl en snelheid. 
  3. Kies een veilige lijn en het juiste spoor. 
  4. Bij inhalen mag je de andere skiër niet hinderen. 
  5. Na een stop goed kijken of de piste vrij is. 
  6. Smalle of onoverzichtelijke plaatsen vrijhouden. 
  7. Klimmen, lopen en dalen altijd aan de zijkant van de piste. 
  8. Let op tekens en verkeersborden en volg deze op
  9. Verleen altijd eerste hulp. 
  10. Legitimatie verplicht, ook voor kinderen. 

 4. Nick schreef:

  Duidelijk dat job hier meer ervaring heeft dan Eric, maar Eric wil toch deelnemen aan het verhaal met het politiek correcte verhaal. Zo lang een helm niet verplicht is, blijft dit ieder zijn eigen keuze. Btw ik draag een helm maar ik zou het prettiger vinden dat lessen verplicht wordt ipv een helm!!!!!

  • Michel schreef:

   Ten eerste is het jouw mening en ook ben jij zelf verantwoordelijk of je wel of geen helm draagt, een helm is niks anders dan een preventiemidel. Baat het niet schaadt het niet.

   Jij kan voorzichtig zijn, goed kunnen skiën of snowboarden. Maar er zijn nog honderden misschien wel duizenden op de piste die ook kunnen skiën of snowboarden, maar een foutje kan je nooit voor zijn.

   Ene M Schumacher is een mooi voorbeeld, wat was er gebeurd als hij heen helm had gedragen.

   Een ander voorbeeld is Kevin Pears, bekijk de docu The Crash Reel maar.

   Zeggen ik kan het en ben er goed in zegt niks, zijn genoeg die net zo denken in het verkeer. De een kan het na vertellen, maar zijn er ook die het niet meer kunnen navertellen.

   Nogmaals het is jouw keuze, ik heb liever dat lessen plus een helm verplicht worden gesteld.

 5. JoB schreef:

  Dat voorbeeld van M Schumacher slaat ook de plank mis, want die was volgens mij aan het free-riden. Dan zou ik een helm ook adviseren. Maar neem het meisje in Söll. 6-jarige droeg een helmpje en heeft haar nek gebroken tegen een sneeuwkanon. Skiede ook niet erg hard (blauwe piste/oefenweide). Zeer triest, maar toont aan dat de helm weinig voordeel biedt. Ook is er nog nooit een onderzoeksresultaat gepresenteerd die aantoont dat erg minder ongelukken zijn sinds dat veel mensen een helm dragen. Meeste ziekenhuisbedden zijn gevuld met personen met been of arm letsel. Hier heeft de helm weinig invloed op gehad. Mijns inzien blijft het meer een modeartikel dan dat het daadwerkelijk het aantal hoofdletsels terugdringt. Dat aantal was voor het helm-tijdperk ook al beperkt.

  • Eric schreef:

   He job blij dat je er zo positief instaat. Maar draag jij dan nog een gordel in de auto. In jou aanname kun je die beter ook afschaffen want dagelijks gebeuren er ongelukken en de mensen hebben toch echt een gordel om.

 6. JoB schreef:

  By the way, dit is een oud artikel die steeds opnieuw geplaatst wordt?! Wel een beetje blijven up-daten hoor, Eric! 😉 Of is het artikel meer bedoeld om de sponsor te promoten? M.a.w. Wij van wc-eend adviseren wc-eend!!!

 7. Jack schreef:

  Eigenlijk vind ik dit stuk meer een voorbeeld van verkapte reclame

 8. JW broer van Jeroen schreef:

  Erik de link werkt niet 100%, page not found kom wel verder maar moet je ff veranderen.

 9. Jan schreef:

  Vertik het om een helm te dragen dan maar niet meer op de ski’s of ander land waar geen helmplicht is

 10. Eric schreef:

  Aan allen, stel je zou in het volgende voorbeeld een keuze moeten maken wat doe je dan.

  Je gaat vallen met een behoorlijke snelheid en er zou van alles kunnen gebeuren doe je dat dan met een helm of heb je er liever geen op? Dat is de vraag en wat is jullie antwoordt?

  En reclame… we helpen jullie een keuze te maken voor je eigen veiligheid. En wil je geen helm prima doe je dat niet….je haar zou er wel eens van door de war kunnen raken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.