De herfst begint herfstachtig

Vandaag om 09:50 onze tijd staat de zon loodrecht op de evenaar, ook wel het herfst equinox genoemd. Vandaag is het dan ook overal ter wereld 12 uur licht en 12 uur donker. Maar deze equinox luidt bij ons ook de herfst officieel in. Vanaf morgen duren de nachten ‘langer’ dan de dagen en gaan we rustig opweg naar de winterwende (‘langste’ nacht 22 december). Natuurlijk duren de nachten niet echt langer maar is het gewoon langer donker.

Maar het weer houdt zich perfect aan de kalender want het is vandaag geen (na)zomer meer in Oostenrijk. Waar het gisteren nog zomers warm werd, domineren vandaag wolkenvelden en regenbuien. Vanuit het westen trekt een koufront over Oostenrijk. Vanaf de ochtend kan het al regenen in Vorarlberg en Tirol. Oostwaarts zijn er nog enkele opklaringen en zonnige momenten, maar vanmiddag volgt hier ook regen. Tijdens de regen koelt het af naar 12-16 graden. De sneeuwgrens blijft tot ver in het hooggebergte.

In de avond en nacht volgen vanuit het westen spaarzame opklaringen, maar boven oost Oostenrijk regent het de hele avond en nacht door. De storing stagneert en lost in de loop van de nacht boven oostelijk Oostenrijk op. In de regen blijft het rond of boven de 10 graden, in opklaringen koelt het af naar 3-5 graden.

Morgen volgt een zwak tussenhoog. Het is overwegend droog met een afwisseling van wolkenvelden en zon. Op vele bergen zullen hangwolken aanwezig zijn die het op de berg nevelachtig maken. Aan het eind van de dag wordt de bewolking vanuit het westen alweer dikker. De temperatuur ligt rond of iets onder de 20 graden.


Woensdag volgt een volgend koufront, de lucht begint al wat verder af te koelen en de sneeuwgrens zakt naar 2400 meter. Vooral in het Salzburgerland en Kärnten kan het flink doorregenen. In de bergen komt een stormachtige westenwind te staan.


De komende tijd blijven we te maken houden met een typische westcirculatie. Neerslaggebieden blijven komen en gaan. Tussendoor zijn er ook mooie momenten of dagen met rustiger en zonniger weer. Het is nog even kijken wanneer deze mooie momenten precies boven Oostenrijk hangen. De temperatuur ligt meest rond de norm voor eind september.

Jeroen Elferink
Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht