Herfstvakantie start koud met zelfs sneeuw


Herfstvakantie start koud met zelfs sneeuw

De herfstvakantie voor regio midden en zuid begint vandaag. Vorig jaar verliep de herfstvakantie vrij warm en zonnig, dit jaar tapt het weer uit een ander vaatje. Een koufront arriveert morgenavond en zorgt voor een flinke ’temperatursturz’. Het bovenstaande beeld kan vanaf zondag dan wel eens realiteit worden…

Vandaag kunnen we in heel Oostenrijk nog steeds van buitengewoon warm oktoberweer genieten. Voor degenen wiens herfstvakantie eerder is begonnen heeft geluk, want gedurende vrijwel de gehele dag schijnt de zon ononderbroken. Bovendien wordt er warme lucht aangevoerd door een zuidwestenwind, waardoor de temperatuur maximaal tussen de 23 en 28 graden zal liggen. Dergelijke temperaturen boven de 25 graden zijn opmerkelijk voor half oktober en komen zelden voor.

Ook morgen is een groot deel van de dag nazomers te noemen, met veel zon en hoge temperaturen. Vanaf de middag begint echter de bewolking toe te nemen in Vorarlberg en Tirol, terwijl in Karinthië de lucht de hele dag nog strakblauw blijft. Tegen de avond volgt in het westen en noordwesten al de eerste regen. De temperatuur zal schommelen tussen 23 en 26 graden, dat is slechts iets koeler dan vandaag.

Morgenavond trekt een koufront van noord naar zuid over het land. Het is geruime tijd regenachtig en de sneeuwgrens daalt naar 1500 meter. In een enkel gebied kan het de sneeuw zelfs nog wat lager vallen.


Zondag is het koud en kil, de noordenwind voert enkele buien aan en vanaf 1500 meter valt soms sneeuw. Maar grote sneeuwhoeveelheden worden niet verwacht; het blijft bij veelal tussen 5 en 10 centimeter. In de dalen ligt de middagtemperatuur tussen 8 en 13 graden. Dat is soms wel 15 graden kouder dan de afgelopen dagen.

Maandag en dinsdag zorgt een hogedrukgebied voor een weersverbetering. De zon schijnt met name dinsdag uitbundig, maar de oostenwind voert koude lucht aan. Na nachtvorst stijgt het kwik overdag naar 10 tot 14 graden. Kortom mooi maar wel koud herfstvakantie weer.Vanaf woensdag liggen alle opties, net als gisteren, nog open. Mogelijk verscherpt de kou met sneeuwkansen, maar langdurige regen of zelfs föhn behoren ook tot de mogelijkheden.

Jeroen Elferink

Chalet NL 20230223-banner-1200x800-v2.png

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×