Echt herfstweer met sneeuw in de bergen

Echt herfstweer met sneeuw in de bergen

Het is de komende dagen typisch herfstweer in Oostenrijk, met van tijd tot tijd regen en gematigde temperaturen. Maar ook sneeuw in de bergen, zoals hierboven goed zichtbaar is. Voor vooral de gletsjer gebieden zoals Sölden en Kaprun goed nieuws. Hier kan de komende tijd met gemak 20 tot zelfs 50 centimeter sneeuw vallen. Bovendien is het niet enkel slecht weer, er zijn ook zat mooie momenten zoals morgen en woensdag.

Vandaag liggen restanten van een storing over Oostenrijk. De bewolking overheerst al vanaf de ochtend alleen is het de eerste uren nog wel droog met soms de zon. Gedurende de dag begint het op steeds meer plaatsen regelmatig te regenen. Vooral in Vorarlberg en Tirol kan het later vandaag geruime tijd stevig doorregenen. Hier krijgt de neerslag een buiig karakter, zo is hier ook een klap onweer of een windstoot mogelijk. Tegen de avond trekt dit gebied met buiige regen verder richting het oosten. Op veel plaatsen kan hierdoor met gemak 20 tot 30mm regen vallen. Bovendien zorgt dit voor een verse laag sneeuw op de gletsjers want de sneeuwgrens ligt rond de 2300 meter, typisch herfstweer dus. In de dalen komt de maximumtemperatuur uit op 15 graden in het westen tot 17 in het oosten.

Morgenochtend heeft het gebied met buiige regen het land verlaten. Overal breekt met enige regelmaat de zon flink door, maar de lucht is nog wel vochtig. Hierdoor blijven er ook wolkenvelden overtrekken en ontstaan er enkele stapelwolken. Morgenmiddag weet een enkele stapelwolk uit te groeien tot een bui. Maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. Daarmee valt het algemene weerbeeld toch wel vrij vriendelijk te noemen, het wordt opnieuw maximaal 15 tot 17 graden.


In de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend volgt een actief koufront vanuit het noordwesten. Hierdoor krijgen we dinsdag te maken met een aanhoudende nordweststau. Helaas geen nordstau waardoor de hoeveelheden per regio wat meer zullen verschillen. Vooral in het Arlgebergte maar ook rondom de Hochkönig kan er in de staulagen flink wat sneeuw vallen boven de 1600 meter. Hieronder blijft de neerslag overal vloeibaar. Gedurende de hele dag blijft de neerslag aanhouden, daardoor is het in de dalen ook waterkoud met maxima die niet boven de 10 graden uitkomen.

Dit soort wolkenluchten verwachten we woensdag als er een föhn komt opzetten

Woensdag volgt weer een vriendelijke dag als de stroming tijdelijk wat meer naar het zuidwesten draait. Details zijn nog onzeker maar mogelijk wordt de sneeuwval in de bergen spoedig gevolgd door een lichte föhn. De vorstgrens stijgt dan ook naar 2600 meter en in de dalen kan het 18 of 19 graden worden. Daarbij schijnt geregeld de zon.

Vanaf donderdag krijgen we weer te maken met een volgend front waarbij de sneeuwgrens opnieuw zakt naar 1600 meter. Kortom een week met een sterk wisselend weerbeeld; typisch herfstweer!

Jeroen Elferink-Ruijsch

Chalet.nl grote banner 900-600

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Banner CMP Groot 1200x600

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht