Het andere Tirol verslag John Bloemen

Zicht op het dal bij Naturns vanaf ons balkon. Fruitboomgaarden all around. De schrijver van het stuk op weg naar het zwembad in de witte auto.

Het andere Tirol verslag John Bloemen

Deel 2 van het reisverslag van John Bloemen. Heb je deel 1 gemist rondom het gebied van Serfaus Fiss Ladis klik dan HIER. Ook voor dit verslag kun je even rustig gaan zitten.

Het andere Tirol

Als je via de Reschenpass Italië binnenrijdt valt het direct op. Het is hier anders…. Natuurlijk, ook in Zuid-Tirol heb je bergen, in de verte lonken de gletsjers van de Ortlergruppe, met de majestueuze Ortler, de hoogste berg van Zuid Tirol,  en al snel beginnen links en rechts in de Vinschgau (Etschtal) fruitboomgaarden op te doemen.  Aanvankelijk, nog slechts op spaarzame flanken, maar hoe verder je afdaalt, des te uitgebreider worden de boomgaarden waar voornamelijk, door het heerlijke klimaat, appels, pruimen en druiven worden verbouwd. Wel op te merken is dat wij op vakantie waren in de Vinschgau, het meest westelijke gebied van Süd Tirol. Meer oostelijk gaan de alpen over in de Dolomieten en wordt de voertaal meer Italiaans. Onze ervaringen zijn gebaseerd op de Vinschgau.

De geschiedenis van Zuid Tirol is even grillig als de bekendste bergketen van Zuid Tirol, de Dolomieten. Tot 1919 behoorde Zuid Tirol toe aan Oostenrijk. Na de eerste wereld oorlog wordt het gebied door de geallieerden aan Italië toegewezen. In 1922 grijpen de fascisten onder leiding van Benito Mussolini de macht. Hiermee begint de systematische gedwongen Italianisering van Zuid-Tirol. Het Duits als onderwijstaal wordt verboden en worden de plaatsnamen door grotendeels verzonnen Italiaanse namen vervangen. De naam Tirol wordt verboden. De rivier de Etsch werd de Adige en de Italiaanse naam voor Sud Tirol was geboren. Alte Adige, Hohe Etsch. De Zuid Tirolers laten zich niet kisten. Duitstalig onderwijs wordt gegeven in Ondergrondse catacomben. Kort voor de tweede wereldoorlog worden Zuid-Tirolers zwaar op de proef gesteld. De Nazi’s geven de Zuid Tirolers de keuze. Of aansluiten bij Duitsland, of blijven en afzien van een eigen culturele identiteit.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog wordt Zuid-Tirol door de Duitsers bezet en tot ‘operationeel gebied langs de rand van de Alpen’ verklaard. Het binnenmarcheren van de Duitse troepen wekt bij veel Zuid-Tirolers de hoop dat hun situatie zich zal verbeteren. Jonge Zuid-Tirolers moeten dienst nemen in de Wehrmacht en vechten in de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de Duitsers; meer dan 8000 sneuvelen. De oplettende passant zal in het gebied rondom Mals nog veel bunkers uit die periode kunnen zien. In 1945 wordt Zuid-Tirol door de geallieerden bezet. In hetzelfde jaar wordt de Südtiroler Volkspartei (Zuid-Tiroolse Volkspartij, SVP) opgericht. De partij zet zich in voor het zelfbeschikkingsrecht van Zuid-Tirol en dwingt de regering in Rome in de jaren daarna tot belangrijke toezeggingen. Tot op heden heeft de SVP de meerderheid in het Zuid-Tiroolse parlement.

Tot zover de geschiedenis in het kort.  Onze bestemming voor de tweede week vakantie was Naturns. Na de eerste week in Serfaus zoals te lezen in ” Different places, different Stories.” reizen we via de Reschen richting het dorp op een paar kilometer van Merano.  We hebben een vakantiewoning geboekt in een boerderij op de Sonnenberg en eenmaal begonnen aan de “beklimming” van de berg slaat de schrik ons om het hart. Een smalle slingerweg waar geen einde aan lijkt te komen leidt ons van 500 naar 1050 meter. Af ten toe in de remmen voor gepassioneerde Italianen die de berg (te) snel willen afdalen. We komen al gauw tot de conclusie; “even gauw naar het dorp wandelen zit er niet in” . Maar goed. Eenmaal aangekomen op de boerderij bevinden we ons te midden van
boomgaarden, en worden we vriendelijk begroet door twee Berner Senner honden. Het worden onze grootste vrienden tijdens deze week.  En vriendelijk is toch al het steekwoord tijdens deze week. Altijd en overal. Het uitzicht is overweldigend, met diep onder ons Naturns en met zicht op een deel van Merano.

Anders dan in Serfaus, waar wandelen centraal stond willen we hier veel ontdekken. Sud Tirol is het land van burchten, meer dan 800 stuks. Steden als Merano en Bolzano lonken, en daar is ook nog de man die duizenden jaren in het eeuwige ijs lag, en vorige eeuw per toeval werd ontdekt. Ötzi.

Wat ook opvalt. Kabelbanen zijn hier veelal grote gondels. En die gaan vaak maar twee keer per uur. Ieder dorp heeft er een, en eenmaal bij het bergstation ben je aangewezen  op je benen (of de fiets), andere transportmiddelen zijn er niet meer.

Net als in Oostenrijk is ook de Italiaanse variant van Tirol een wandelgebied bij uitstek. Een goede kaart is wel aan te bevelen. De bewegwijzering is iets minder goed dan in (Noord)Tirol. Een aanrader is de Meraner Höhenweg die in meerdere etappes kan worden bedwongen. Deze wandelweg wordt gezien als een van de mooiste wandelroutes van de alpen en voert door het natuurgebied van de Texelgroep. Aan de noordzijde vooral geschikt voor geoefende wandelaars, aan de zuidzijde voor de hele families. Voor kinderwagens is de wandelweg niet geschikt.  Net als in Oostenrijk is ook fietsen hier populair.
Een van de leukste dingen om te doen is om vanaf de Reschensee met de fiets naar Merano te fietsen. Ok, de afstand schrikt wellicht wat af 75 kilometers zijn te bedwingen, en dat in bergachtig gebied.

Maar schijnt bedriegt. De tocht is vrijwel alleen bergaf. Eenmaal aangekomen op het eindpunt, het mooie Meran,  kunt u met de Vinschgaubahn terug naar uw uitgangspunt. Bij de vele fietsverhuurbedrijven kunt u ook georganiseerde tripjes boeken.

Lago di Vernago

Lago di Vernago

Een uitstapje dat u beslist moet maken als u in de Vinschgau verblijft is naar het Schnalstal. Ik zal uw nieuwsgierigheid prikkelen. De ingang van het dal ligt kort achter Naturns (Vanuit Meran) en ligt ietwat verscholen. De ingang is vrij smal en de passant zal er zonder er al teveel aandacht voorbij rijden. U rijdt door een tunnel en daarna gaat de weg vrij steil omhoog. Aan de linkerkant ligt Slot Juval. In bezit van de beroemde bergbeklimmer Reinhold Messner, die meerdere keren de Mount Everest wist te bedwingen. Het Schnalstal kenmerkt zich door de grote contrasten. Onder in het dal zijn het klimaat en de vegetatie geschikt voor appelboomgaarden en wijnbouw, aan het einde van het dal liggen hoogalpiene gletsjers. Tijdens de rit passeert u de plaatsen Karthaus (Cervosa), Katharinaberg (Monte Santa Caterina) als u aankomt in Unser Frau (Madonna di Senales). Hier kunt u het Archeoparc bezoeken, een openluchtmuseum waar u ervaart hoe Ötzi leefde. Als u de weg vervolgt komt u uit bij een azuurblauw stuwmeer dat absoluut uitnodigt voor een stop.

Aan het plaatje Vernagt (Vernago)  ligt Lago de Vernago. Een stuwmeer van betoverende schoonheid, omgeven door de hoge toppen van het Texel gebergte. Rondom het meer is een wandelpad en in de bossen richting het laatste dorpje van het dal, Kurzrast, ligt het klimpark Ötzi Ropepark. Vanuit de hoger gelegen Similaungletsjer en Grawandgletsjer klettert een waterval het meer in.  Mits je de waterval zou kunnen volgen zou je een kilometer hoger uitkomen waar het echtpaar Erika en Helmut Simon uit Nurnberg op 19 september 1991 Ötzi vonden. Als we het stuwmeer achter ons hebben gelaten klimmen we verder richting Kurzrast (Maso Corto).

Naturns

De waterval met smeltwater van de Similaungletsjer en Grawandgletsjer mondt uit in Lago di Vernago.

Onderweg passeren we aan de rechterkant twee zeer  authentieke boerderijen.  Kurzras is een klein dorpje met skigebied. Het is een mooi wandelgebied met ruige paden.  De geoefende wandelaar kan vanuit Kurzras in paar uur naar het Oostenrijkse Vent, de hoogstgelegen plaats in het Oetztal, wandelen.  Met een gondel kun je vanuit Kurzras in 7 minuten naar de Grawand gletsjer en bevindt je je in het eeuwige ijs.  Kurzras heeft enorm veel indruk op me gemaakt. Niet zozeer de drie oerlelijke hotels, maar wel de grandioze natuur aan het eind van het Schnalstal.

Authentieke boerderij kort voor Kurzras

Authentieke boerderij kort voor Kurzras

Met de Vinschgaubahn, de spoorlijn tussen Meran en Mals, net onder de Reschensee, is het mogelijk om interessante stedentrips te maken. Daarbij is Meran een tussenstation waar je moet overstappen om de trein naar Bozen (Bolzano) te nemen. Het is even zoeken hoe en wat, maar als het lukt dan zoef je
in heerlijk comfortabele treinstellen, met wifi !, door de dalen,  berglandschap en boomgaarden van het dal van de Hohe Etsch en de Vinschgau regio.

Meran (Merano) is zeker een bezoek waard. Hier treffen Italiaanse flair en Tiroolse gezelligheid op elkaar. Het overgrote deel van de inwoners is Duitstalig. Je kunt er heerlijk flaneren door de smalle straatjes, en er is een breed scala aan winkels, restaurants, ijssalons (gelateria’s) en bezienswaardigheden.  De stad is een officieel kuuroord en je kunt er een hele dag doorbrengen in de Thermen.  In de betoverende historische stadskern van Merano staan nog verschillende prachtige gebouwen uit de middeleeuwen en de belle époque, zoals het Kurhaus en het stadstheater, die nog steeds in gebruik zijn. Vooral de arcaden en de steegjes van Steinach, de oudste stadswijk, zijn bijzonder sfeervol. De historische gebouwen hebben in de loop der jaren gezelschap gekregen van nieuwe, moderne gebouwen als dat van de thermen Therme Meran. Ook op andere plaatsen in de stad is ontspanning gegarandeerd, bijvoorbeeld in de terrastuinen langs de rivier Passer.

Flaneren langs de Passer in MeranFlaneren

Flaneren langs de Passer in MeranFlaneren


De terrastuinen van Meran

De terrastuinen van Meran

De tweede stedentrip voerde ons met de trein eerst naar Meran, waar we overstapten op de trein naar Bozen. Via een eindeloze reeks stations door het Ultental, maar na dik 30 minuten stopte de trein in hartje Bozen. Tijdens de al eerder genoemde Italianisering van Zuid-Tirol heeft Bozen wel de grootste metamorfose ondergaan. De stad werd opnieuw opgetrokken naar Italiaans model. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Italiaans hier de meest gebruikte taal is. Net als Meran kun je ook in Bozen heerlijk flaneren door de nauwe winkelstraatjes. Vanuit de permanente marktkraampjes op de Piazze del Erbe stijgt een heerlijke mengelmoes van geuren op. De meeste winkels in de Via dei Portici liggen verscholen in prachtige portieken. Een tip, loop er niet zomaar langs. Veel winkel s zijn van binnen een bezienswaardigheid op zich.  Op de vele terrasje vergaapt u zich aan de schoonheid van de stad. Maar goed, hadden we Ötzi al genoemd? Midden in het centrum ligt de Via Museo. Op de hoek ligt het archeologisch museum van Zuid Tirol. Als u pech heeft moet aan aanschuiven in een lange rij met wachttijden tot meer dan uur. Is dat het waard? JA. Want na veel getouwtrek werd  bepaald dat Ötzi in Zuid Tirol was gevonden. En in Bozen werd daar een museum voor ingericht, met als enige bewoner de ijsmummie uit het Oetztal. Daar ligt Ötzi in een vriescel die de omstandigheden op gletsjer
nabootsen, -6 graden, 100% luchtvochtigheid.  Voor ons, maar voor elke bezoeker, een indrukwekkend moment als je door het raampje van 40 bij 40 cm ook in oog staat met een 5300 jaar oude mummie, zeker als je de geschiedenis ervan kent. Ook alle vondsten rondom de vindplaats staan er uitgestald en het is verbazingwekkend hoe te zien hoe de mens zich in die tijd leefde, kleedde en van voedsel voorzag.

De nauwe winkelstraatjes in Bozen

De nauwe winkelstraatjes in Bozen

Prachtige galerijen in Bozen (Bolzano)

Prachtige galerijen in Bozen (Bolzano)

Bozen was de laatste trip van onze vakantie.  Toen we vrijdagavond voldaan terugkeerden in onze woning op de boerderij konden we niets anders concluderen dat we het anders dan andere jaren hadden gedaan. Het is ons uitstekend bevallen. Het afscheid van de Berner Senners viel ons zwaar, net zoals de koeien.   Maar zo gaat het op vakantie.

Zaterdags reden we naar huis via de kortste omweg, via Samnaun, het Hantenjoch (Spannend) en Schloss Neu-Schwanstein (Te druk, dus allen gepasseerd) terug naar de bergen van Nederland.

En volgend jaar? Ondanks de heerlijke ervaringen hebben we Ellmau gemist. Dus volgend jaar gaan we een week naar Ellmau, en de tweede week zien we wel  waar we uitkomen. Maar in elk geval Tirol, Noord of Zuid.

John Bloemen
John heel erg bedankt voor jou zeer uitgebreide verslagen. We hoeven niet te vragen of je het ook echt naar je zin heb gehad. Maar we kijken al weer rijkhalsend uit naar jou volgende verslagen. Mag dat?

Oostenrijkse Winkel grote banner

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×