Het Blasmusikfestival in Ellmau

Blasmusikfestival Ellmau

Sint Aemiliaan uit Kerkrade

Het Blasmusikfestival in Ellmau

Sinds 1993 vindt er in Ellmau jaarlijks de Alpenländischer Musikherbst plaats. Een evenement dat elk jaar duizenden bezoekers uit heel Europa naar het dorp aan de Wilder Kaiser trekt, en niet meer weg te denken is uit de evenementenkalender. Het evenement komt uit de koker van reisbureau Travel Partner, met hoofdkantoor in Ellmau. Op de kantoren van Travel partner is in samenwerking met het Tourismusverband Ellmau plannen gesmeed hoe het seizoen te verlengen en mee te liften op de toenemende populariteit van blaasmuziek. Daarbij gebruik makend van de infrastructuur van de Musikherbst. Met name de gigantische tent die decennia lang bij het dalstation van de Hartkaiserbahn stond. Maar door de bouw van de nieuwe Hartkaiserbahn en de Tirol Lodge verhuisde men naar het begin van het dorp. Het eerste Blasmusikfestival zag in 2016 het levenslicht en was meteen een voltreffer.

Zoals zo veel festivals is de Alpenländischer Musikherbst voor 2020 afgelast, en dus ook het Blasmusikfestival.  Dus duiken we even in de oude doos, alhoewel, oude doos….

John Bloemen

Als lid van de Harmonie en als Ellmauer stamgast, met wat contacten in het dorp,  werden we uitgenodigd door de organisatie. Een dubbeldeks touringcar reed ons door de nacht naar Söll . Daar lag het hotel waar we door de organisatie waren ondergebracht. Om 08:15 arriveerden we in Söll, werden de kamersleutels uitgereikt en om 09:00 uur lag iedereen op bed op nog bij te komen van de reis, zaten 80 man op het terras te genieten van een heerlijk herfstzonnetje, bij aangename temperaturen, en een heerlijke kop koffie, een goed glas bier.

Om 16:00 druppelde het hele gezelschap bij elkaar voor het hotel, vol spanning wat men kon verwachten. De organisatie had een shuttlebus geregeld die ons naar Ellmau reed. Eenmaal aangekomen sprong de enorme tent direct in het oog. De afmetingen zijn indrukwekkend. 150 lang, 60 meter breed. Twee podia, aan elke kant één, een compleet toiletdorp met rookgelegenheid. Een keuken, talloze  tappunten en aan het einde ook nog een almhut. Plaats voor ruim 3500 toeschouwers. Voor deze avond zouden 6 orkesten, komend uit Duitsland, Frankrijk, Rusland, Zwitserland, Nederland en Oostenrijk  elk een half uur optreden.  Kort gezegd, het optreden van onze harmonie Sint Aemiliaan uit Kerkrade was een enorm succes met een staande ovatie ten gevolg. Het schijnt dat de eigenaar van deze FANtastische site in Brixen im Thale mee heeft kunnen genieten. Om 24:00 uur waren we weer terug in het hotel en bleken zelfs de onvermoeibare moe.

Blasmusikfestival Ellmau

Dag twee van het Blasmusikfestival was een lange dag. Om 11 uur werden weer bij de tent verwacht om deel te nemen aan de optocht door het dorp, waar niet minder dan 28 kapellen aan deel namen. Het publiek stond rijen dik  langs de route,  die liep vanaf de tent tot aan de Ellmauer Alm. De gehele optocht is te zien op youtube.  Onze harmonie passeert van 08:50 minuten. Na de optocht verzamelden alle kapellen op de nieuwe parkeerplaats bij de Ellmauer Alm voor een  gezamenlijk
miniconcert. Tijd voor de harmonie om Ellmau en de Bauerenmarkt te ontdekken, Een groot gedeelte streek neer bij een ‘bekend’ restaurant, midden in het dorp. Voor de insiders, “Eine fuhre Mist” ging grif over de tafel. Na het eten werden we weer om 17:00 uur verwacht in de tent voor ons tweede miniconcert. Op 8 uur zouden we de spits afbijten op het tweede podium. En ook nu gingen 3500 uit hun dak, eerst voor de eerste maten van Smoke on the water van Deep Purple, en dat werd nog eens overgedaan bij een medley van Andre Rieu. Na ons concert volgende nog 6 orkesten, en dus kon iedereen genieten van blaasmuziek in optima forma.  Hoezeer muziek verbroedert werd duidelijk  na het officiële programma. In een spontane jamsessie sloten steeds meer muzikanten aan in het midden van de tent en speelden  de meest populaire blaasmuzieknummers.  Tot grote
vreugde van een steeds groter wordende groep toeschouwers. In de eerste editie na 2018 is dit uitgemond in een gewijzigde opzet met een populaire slotact. Het was dat de bussen stonden te wachten om ons terug te brengen naar hotel………. De onvermoeibaren sloten aan bij het feest van de Söller Landjugend in het dorp en keerden pas in de kleine uurtjes terug in het hotel.

Blasmusikfestival Ellmau

Hoewel het officiële programma voorbij was, werd deze gedenkwaardige concertreis verlengd met de zondag, en ging het hele gezelschap terug naar Ellmau om met de Hartkaiserbahn naar het bergrestaurant gebracht te worden. Voor menigeen was dit de eerste keer in een kabelbaan, en waren het twaalf heel spannende minuten. Een deel van het gezelschap genoot op het terras van het restaurant (van het uitzicht), de biertap, de aanwezige blaaskapel en natuurlijk de gezelligheid. Een ander deel wandelde met mij als Ellmau veteraan via de Rubezahl alm, waar heerlijk werd gegeten en gedronken, door de kleurige bossen van Ellmau naar beneden. Enkele fans van de serie “Der Bergdoktor” hadden ook de  gelegenheid om een blik te werpen door de ramen van de dokterspraktijk van de immens populaire serie.

Op maandagochtend werd er afscheid genomen en kort na 8 uur s ’avonds waren we weer terug in Kerkrade.

Samengevat een geweldige concertreis. De organisatie verdient een dikke pluim voor dit festival. Strak en professioneel georganiseerd en voor de deelnemers een ware happening. Gezien de vele bezoekers is dit een voltreffer. En wat wij al wisten, maar velen nog niet, Ellmau is ook in de herfst prachtig. De volgende editie staat gepland voor oktober 2021…..  mits corona dan niet weer roet in het eten gooit.

Blasmusikfestival Ellmau

Blasmusikfestival Ellmau

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Instagram Banner

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht