Het blijft heet en zonnig, maar onweer dreigt…

Het is ondertussen geen nieuws meer, maar de hittegolf is aanzet in Oostenrijk. En om alvast een spoiler te geven, er is nog geen einde inzicht. Maar dat betekent niet dat elke dag direct strak blauw en gloeiend heet verloopt, in tegendeel zelfs. Oostenrijk zou Oostenrijk niet zijn als her en der er een stapelwolk weet uit te groeien tot een fikse regen- of onweersbui.

Waarom wordt het ook alweer zolang heet en zonnig?

Afgelopen weekend hadden we bericht over de blokkade in de atmosfeer. Lees dit bericht gerust eens terug. Hierboven is de blokkade goed zichtbaar (hogedruk boven Noordelijk Europa) en aan de flanken hiervan stroomt hete lucht uit Afrika Europa binnen. Zo ook over Oostenrijk.

Morgen starten we dag, verrassend genoeg, strakblauw. Echter vanuit Tsjechië en Beieren komen wolkenvelden Niederösterreich en Centraal Oostenrijk binnen. Uit deze wolkenvelden kan er soms een buitje vallen. In de middag ontstaan ook elders stapelwolken maar droog blijft het in Westelijk en Zuid Oostenrijk. Elders is een kleine bui met onweer mogelijk. In het donaudal maar ook andere Noord-Zuid dalen kan er een harde wind komen te staan. Het is heet met 28 tot 32 graden.

De modellen hebben nog moeite met donderdagochtend, wellicht dat de dag in Noord-Oostenrijk (Tirolerunterland, Salzburgerland, en regio’s eromheen) sterk bewolkt start. Daarbij vallen er een paar fikse buien met onweer. Maar niet elk model ondersteunt deze prognose. Houdt in ieder geval rekening met een wat tegenvallende ochtend. Wat wel zeker is, is dat de lucht in de middag hier weer stabieler en droger wordt. Dit betekent zonnigere condities in de middag met nog zeer lokaal een bui met onweer. Echter in Oost-Oostenrijk drijft een groot buiencomplex vanuit Tsjechie binnen. Hier verloopt de middag bewolkt met zware onweersbuien. Het is een warme en zwoele dag, met een hoge luchtvochtigheid. Afhankelijk van de start van de dag, maximaal 27 tot 32 graden.

Stabieler is de vrijdag met in de 3 Westelijkste deelstaten tropenweer. Hier is het zonnig en heet, slechts een paar stapelwolken in de middag. In Oost-Oostenrijk blijft de lucht labiel en onstabiel, hier dreigt zwaar onweer. In de avond kunnen er nog een paar onweersbuien over de Hohe Tauern vallen.

Het weekend verloopt heter, met op veel plaatsen temperaturen tussen de 29 en 35 graden, de 35 in Inntal! Zaterdag is het vrijwel overal droog en zonnig, ook de zondag verloopt grotendeels heet en zonnig. Waarschijnlijk tegen de avond zware onweersbuien vanuit Zwitserland.

Kortom: Aanhoudend warm tot heet en erg zonnig, maar van tijd tot tijd ook eens een zware bui met onweer. De droogste papieren voor Voralberg en de onstabielste voor Oostelijk Oostenrijk.

Jeroen Elferink

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht