Het blijft koud met regelmatig sneeuwbuien

Wat ben ik ontzettend blij dat ik deze titel op vooravond van december mag en kan gebruiken! Want de afgelopen 4-5 jaar was deze titel alles behalve realistisch als december dichtbij kwam. Maar dit jaar begint december uitermate gunstig! Van dooi is er de komende dagen en waarschijnlijk zelfs 2 weken nog geen sprake…

Gisteren verdrong een koufront de aanwezige milde lucht, met name aan rondom de hoofdkam sneeuwde het flink door. Momenteel ligt het koufront boven de voormalige Oostbloklanden en bevindt Oostenrijk zich volledig in de koudere lucht. Vanuit het Noorden trekken met een zwakke nordstau nog enkele sneeuwbuien Oostenrijk binnen, maar de komende uren klaart het op de meeste plaatsen op.

Wat volgt is een koude nacht met de laagste temperaturen in onder andere het Otztal, hier kan het afkoelen naar -15C tot -20C. Elders, met uitzondering van het Oosten, ook matige tot strenge vorst.

Morgen wisselen zon en wolkenvelden elkaar af, de meeste zon vinden we in het Zuiden terwijl er nog een lokale sneeuwbui of mogelijk is het Noordoosten. Met flinke zonnig fase’n weet de temperatuur in de dalen toch boven het nulpunt uit te komen. Maar we zitten in een koude Noordelijke aanvoer, en de dauwpunten liggen onder nul. De gevallen sneeuw smelt dus amper tot niet. De vorstgrens ligt in de middag rond de 700 a 800 meter, hierboven kunnen de sneeuwkanonnen door blijven brullen!

Vanaf dinsdag stroomt er nog koudere lucht richting Oostenrijk, de Nordstau intensiveert en we krijgen te maken met een aantal dagen waarop er talloze sneeuwbuien gaan vallen. De bovenlucht koelt verder af en ook in de lagere dalen blijft het kwik de hele dag onder nul. Ook in eigen land moeten we rekening gaan houden met de eerste echte sneeuwbuien.

Vooral donderdag sneeuwt het flink door, in totaal valt er die dag 15 tot 30cm sneeuw tot in de dalen. Goed nieuws! Helaas verwacht ik de komende tijd nog geen echte dumps.

Maar droog blijft het zeker niet. Sneeuwbuien zullen blijven vallen, terwijl het koud blijft. Tot zeker 5 december blijft het diep winters in de Oostenrijkse Alpen, hierna neemt de onzekerheid wat toe. Maar ronduit zacht lijkt het niet te gaan worden, de kans is erg groot dat op 1500 meter de komende 2 weken gewoon onder nul blijft!

Goede berichten zo op de vooravond van december.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

(Visited 103 times, 1 visits today)

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.