Het Eerlijke Verhaal over de Pitztaler Gletsjer

Op Facebook en andere websites heb je de foto’s misschien wel voorbij zien komen, werkzaamheden op de Pitztaler Gletsjer. Menig sites spreken er schande over en er zijn zelfs dreigende teksten te lezen in de comments of op forums. De foto’s zetten de Pitztaler Gletsjer in een kwaad daglicht, maar de waarheid toont een geheel ander beeld.

De foto’s laten wij niet zien want het blijft dan wrijven in een verfvlek. Wel zijn wij de mening toegedaan om de waarheid te vertellen hoe het nu echt zit.

Volgens het Oostenrijkse WNF vinden er werkzaamheden plaats die volgens het gebied nodig zijn om de verbinding met het Ötztal volledig op peil te krijgen. Er werden zelfs allemaal foto’s getoond die de waarheid zeker uit zijn of haar verband rukken.

Alpinforum

Op facebook is een bericht te lezen van Alpinforum, zij maken zich zeer boos over de valse informatie die men verspreidt. Het neemt volgens Alpinforum zelfs internationale dimensies aan.

Wat is er gaande

Het betreft hier een skiweg wat werd gesloten in verband met zogenaamde illegale werkzaamheden. Nadat vorig jaar zomer een rots was afgebroken werd er gezegd dat het pad herontwikkeld moest worden. Achteraf bleek dat dit zonder goedkeuring  was uitgevoerd. Wat het volgens de districtscommissie illegaal maakte was dat er geen toestemming was. Vanwege het terugtrekken van de gletsjer is het ski-pad, dat al  sinds 1988 is goedgekeurd, zwaar getroffen.

De werkzaamheden aan dit stuk is een voorwaarde zodat men vorig winterseizoen alsnog open kon. De voorwaarde is dat de verwoeste rotswand hersteld wordt. Deze herstelwerkzaamheden zijn dus deze zomer aangevangen, ook al omdat dit opgedragen werd anders zou men in februari 2019 niet open hebben kunnen gaan. Zie ook onze eerdere bericht hierover.

Op de foto was bv te zien dat er twee graafmachines bezig waren op de gletsjer, de reden is de jaarlijkse vulling van gletsjerspleten. Omdat de gletsjer voortdurend in beweging is, ontstaan er in de zomermaanden nieuwe kleine en grotere spleten. Het vullen van deze kloven is in alle Tiroolse gletsjerskigebieden al tientallen jaren een gangbare praktijk.

Overigens laten de foto’s niet het totale beeld zien. Ook al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. HIER is nog een artikel te lezen over een recent ongeluk op een gletsjer waarbij mensen in een gletsjerspleet zijn gevallen en deze werkzaamheden zijn er juist voor bedoeld voor preventie, dat deze ongelukken niet gebeuren!

Pitztaler Gletsjer Turner Revo X

Uitbreiding richting Sölden

Momenteel woedt er een strijd tussen de voor- en tegenstanders van de uitbreiding richting de gletsjers van Sölden. Het is al jaren een grote wens van beide gebieden. Maar of dit uiteindelijk gerealiseerd zal worden is nog de vraag.

Een aantal milieuorganisaties zijn hier fel op tegen, organisaties als de Oostenrijkse Alpenbond, natuurliefhebbers en het Wereld Natuur Fonds doen er alles aan om met alle legale mogelijkheden de samensmelting van de gletsjers van het Ötztal en het Pitztal te voorkomen. De geplande fusie zou volgens deze organisaties “het natuurlijke evenwicht blijvend verstoren”.

Mocht de uitbreiding er alsnog komen zullen er drie nieuwe liften gebouwd worden, en zou er 64 hectare aan pistes bijkomen.

Meer over de skiweg is hierhierhier, hier en hier te vinden. Over de uitbreiding richting Sölden is hierhierhier en hier al eens over geschreven.

Wij hopen ook dat we zodoende toch een toelichting ook hebben kunnen geven op de leugens die we toch in bepaalde teksten op het internet hebben ontdekt.

Tip van ons: Ga eens een keer naar deze FANtastische gletsjer. Een geweldig mooi skigebied maar dat hebben we in het verleden al meermalen laten zien en dat zullen we komende skiseizoen wederom doen. Hieronder nog een video die we hebben opgenomen op de Pitztaler Gletsjer.

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht