Het heetst wordt het deze week in Oostenrijk

Oostenrijk wordt deze week het heetste plekje van Europa, tenminste op 1500 meter hoogte dan! Nergens anders in Europa dan in Oostenrijk zien we woensdag maar vooral donderdag hogere temperaturen op 1500 meter. De afgelopen weken, sowieso de hele maand juli, was al warm tot heet maar in de komende dagen doen we er nog een schepje bovenop. Woensdag maar vooral donderdag verwachten we temperaturen die lokaal tegen de 40 graden aanzitten.

Morgen is het ook heet met 31 tot 35 graden, maar verspreid over de dag vallen er enkele onweersbuien. Woensdag zal dit niet meer het geval zijn. Met de komst van een hogedrukgebied boven Oost-Europa, en een lagedrukgebied dat Europa wil intrekken, zal de wind in Oostenrijk naar het Zuiden draaien. Hierdoor stroom nog hetere lucht Oostenrijk binnen.

Woensdag start de dag zonnig en op de meeste plaatsen blijft het de hele dag zonnig. Her en der ontstaan een paar stapelwolken maar op de meeste plaatsen is onweer uitgesloten. De temperatuur stijgt rap naar 32 tot lokaal 38 graden. In de loop van de dag trekt de wind aan, dit komt door de föhn. De nacht naar donderdag verloopt warm en zwoel, onder de 1500 meter sowieso boven de 20 graden.

Donderdag volgt de heetste en tevens laatste dag van de grote hittegolf en weerjaar 2018. De föhn bereikt een climax en op 1500 meter (zie hierboven) stijgt de temperatuur daardoor naar ruim 24 of 25 graden. Nergens anders in Europa zien we vergelijkbare waarden voor deze hoogte, zelfs niet in Spanje. Met veel zon stijgt het kwik in de dalen naar 32 tot 38 graden. In het Rijn- en Inntal maar ook de metropoolregio van Salzburg zien we het kwik nog verder stijgen. Hier kan het 39 of misschien met voldoende föhnwind zelfs zeer lokaal 40 graden worden.

Later op de middag zal de hitte afgestraft worden door onweersbuien in Voralberg. In de avond zullen deze buien door de komst van het koufront verder Oostwaarts uitspreiden. Lokaal komt het tot hevig noodweer. Oost-Oostenrijk houdt het droog en bijzonder warm.

Vrijdag ligt Oostenrijk onder een stationair koufront, in het Oosten weet het kwik nog naar 25 tot 30 graden te stijgen. In het Westen lukt dit niet meer en is de hittegolf tot een officieel einde gekomen. Hier verloopt de vrijdag meest bewolkt en druilerig.

Gelukkig brengt het weekend een tijdelijk tussenhoog (zwischenhoch) tussen 2 frontsystemen. Zowel zaterdag als de zondag opnieuw veel zon in Oostenrijk maar wel eens stukje lagere temperaturen: tussen de 24 en 31 graden. Maandag wordt het tussenhoog alweer kapotgemaakt door het volgende front. Dan wacht er waarschijnlijk veel regen op ons en een paar dagen van koelte en meer bewolking.

Kortom het had veel slechter gekund, de invloed van hogedrukgebieden blijft vooralsnog groter dan lagedrukgebieden. Hierdoor lijkt de weeromslag nog mee te vallen (in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland). Toch eindigt de hittegolf vrijdag (en pas maandag in Oost-Oostenrijk).

Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...