Het jaar eindigt bijna record warm

Het jaar eindigt bijna record warm

Het einde van het jaar nadert snel, en de laatste dagen van 2021 lijken zowat record warm te worden. Vandaag nog niet, al is het wel aan de milde kant voor eind december. Deze tweede kerstdag verloopt op de meeste plaatsen toch wel zwaar bewolkt. Daarbij wisselen enkele opklaringen maar ook lokale buien elkaar af. De hoogste kans op een bui is weggelegd voor het noordoosten. Daarbij ligt de sneeuwgrens rond de 1300 meter. Helaas dooit het nog altijd enkele graden in de meeste dalen.

Morgen, maandag, staat er een föhn op het programma. Met de komst van een lagedrukgebied ten westen van Oostenrijk draait de wind op hoogte naar het zuiden. Daarbij laat vooral tijdens de ochtend de zon zich nog goed zien. Tijdens de middag trekken er meer wolkenvelden over en tegen de avond kan het wat gaan regenen of sneeuwen vanaf 1500 meter in Vorarlberg. De temperatuur klimt overdag in de dalen naar 2 tot lokaal 11 graden.

Dinsdag is nog een beetje onzeker in de prognoses. Want zwakke storingen liggen in de buurt met wolkenvelden maar ook enkele neerslaggebiedjes. Zeker is dat de sneeuwgrens pendelt tussen de 1200 tot 1600 meter, hierboven zit je dus goed. Het is nog even afwachten waar in Oostenrijk de opklaringen bevinden of waar de dag tot wat nat verloopt. Ondertussen zien we op de luchtdrukkaart hierboven een dominante weststroming ontstaan boven de oceaan.

Klik op de foto om de animatie te laten lopen

Het is de opmaat voor een bijna record warm einde van het jaar. Woensdag nadert een warmtefront en vooral donderdag kan het geruime tijd flink doorregenen tot een hoogte van 2200 meter. Uiteindelijk belanden we oudejaarsdag in de zeer warme lucht. Daarbij is de temperatuurafwijking op 1500 meter ruim 17 graden in de plus tegenover het langjarige gemiddelde. Het wordt op deze hoogte dan ook 13 tot 16 graden. Met veel zon op oudejaarsdag en nieuwejaarsdag kan het kwik op de bekende föhnplaatsen wel eens oplopen naar 15 tot plaatselijk 19 graden. Ongekend hoge temperaturen voor een periode waarin de daglicht lengte maar 7,5 tot 8 uur bedraagt. Bijkomend voordeel is wel dat het enkele dagen ronduit zonnig is. Het jaar eindigt dus bijzonder warm.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...