Het leven van Gabi in juni

We hebben het allemaal gevoeld, het extreme zomerse weer in juni. Hoge temperaturen, hitte golf, zonnesteek… Het is de warmste juni sinds vele jaren, zo ook in de Alpen. Voor mij was juni de start van het bergwandelseizoen. En de eerste geweldige touren zitten er inmiddels op!

Warm

De maand juni viel met 1 woord te omschrijven: warm. En dan warm met een grote W! Extreme temperaturen teisterden niet alleen Nederland, maar ook de Alpen. Echter was de maand mei nog en behoorlijk koude maand met sneeuwval in de hogere bereiken van de bergen. En dit in combinatie met zoveel warmte zorgde voor interessante, maar ook risicovolle taferelen.

Zo zorgde warm weer in juni ervoor dat op vele plekken de restsneeuw behoorlijk instabiel werd. Sneeuwvelden zijn redelijk solide zolang deze koud en bevroren zijn. Voeg er echter warm weer en zon aan toe, en de sneeuw begint deels te smelten. Het vrijgekomen water zorgt voor een glijbaan effect, wat de sneeuwvelden instabiel en gevaarlijk maakt. Bij het bergwandelen dus een fenomeen om voor op te passen! Wil jij meer informatie over hoe veilig een sneeuwveld over te steken? Kijk dan naar DIT filmpje van de Alpenvereniging.

Touren

Voor mij was juni de eerste maand waarin ik weer aan de slag ging als bergwandelgids. En wat stonden er een mooie touren op het programma! Het seizoen werd gestart met een prachtige 6-daagse tour dwars door de Dolomiten. Dit zijn natuurlijk niet de Oostenrijkse Alpen, maar ook de Dolomiten zijn zeker een bezoek waard als je van touren en het bergleven houdt. Ook de culinaire kant van de bergen word in Süd-Tirol uiterst goed belicht!

Daarna was het tijd, wederom tijd voor de koningstour van het bergwandelen: de Alpenoversteek van Oberstdorf naar Meran, via de Oostenrijkse Alpen. Ik gids de Alpenoversteek al meerdere jaren, en elke keer vragen mensen mij of het lopen van dezelfde touren niet saai word. Absoluut niet! Zelfs al loop ik dezelfde touren achter elkaar, elke week is alles weer anders. Niet alleen de groep die ik begeleid, maar ook de natuur. De ene week loop je nog door een sneeuwveld, terwijl je de volgende week tot je knieën in de bloeiende alpenrosen staat. Kortom, dat touren gaat echt niet vervelen.

BBQ

Juni was dan ook de maand waarin we EINDELIJK onze lang geplande, housewarming BBQ hebben gehouden. Al sinds we afgelopen jaar verhuisd zijn, was het plan om vrienden uit te nodigen voor een gezellig etentje om zo ons nieuwe plekje te vieren. Maar door drukte en werk was dat er telkens niet van gekomen. Maar nu hadden we de datum vast gezet en mensen uitgenodigd. Kortom, we konden er niet meer onder uit!

We hebben het dan ook goed aangepakt. Niet alleen is er een nieuwe, veel grotere, BBQ aangeschaft. Ook hebben we ons gewaagd aan ons eerste zelf-bouw-project. We zochten al de hele winter en voorjaar naar de ideale tuintafel. Maar allemaal waren ze te klein, te duur of gewoon van waaibomenhout en dus niet zo mooi. Onze oplossing; dan bouwen we er toch zelf 1?!? Hoewel… Ik heb hem gebouwd en Andy heeft hem geverfd. Teamwork ten top! En we zijn super blij met het resultaat. Ruim 10 mensen kunnen er heerlijk aan eten, en met onze lounge hoek erbij is het nu goed toeven bij ons in de tuin. Zomer, kom maar op!

Op pad

Maar lang ben ik deze keer niet thuis. Juni is een echte werkmaand! Na 5 dagen ga ik weer op pad. En op pad betekent deze keer nog een keer de Alpenoversteek lopen, en daarna een tour op de prachtige Schladminger Hoheweg. Een tour die voor mij nieuw is, dus extra genieten en ontdekken onderweg. Zelf vind ik dat heerlijk, nieuwe routes, natuur en hutten bezoeken. Om zo nog meer mensen enthousiast te kunnen maken voor de bergen.

Maar na deze op pad periode, komt er een wat rustigere periode aan. Na de drukke juni maand, ben ik eind juli weer thuis en dan staan er klusjes in en om het huis op het programma. Zo willen we de ramen bijwerken, de tuin verder aanpakken en heb ik zowaar een racefiets aangeschaft om samen met Andy te gaan trainen voor de winter. Dus we gaan nog steeds op pad, maar dan niet met de benenwagen maar met de tweewieler. Eens kijken hoe dat gaat bevallen, ben benieuwd…!

Liebe Grüße,

Gabi

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabi Andrei

Logo Holiday Hikes

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×