Het nagelbijten kan beginnen, sneeuw of regen?

Wat was het vandaag een fantastische bijna droomachtige dag. De nordstau was vandaag tijdelijk wat minder actief waardoor er ook zonnige momenten waren. En dat in combinatie met de vrieskou en sneeuw, alle ingrediënten voor een prachtige skidag. Maar het beeld hierboven verraad wel de harde wind die in de bergen staat momenteel, op de toppen van de Hochkonig stuift de aanwezige sneeuw.

Als we kijken naar de situatie voor morgen, dan zien we weinig verandering met die van vandaag. Een hogedrukgebied zorgt voor drogere condities dan eerst verwacht/berekend. Maar met een stroming vanuit het Noorden is het gelukkig nog wel altijd koud. Op 1500 meter vriest het morgenmiddag 7 a 8 graden. Naast droge momenten vallen er ook enkele zwakke sneeuwbuitjes. Geen grote hoeveelheden.

Woensdag is de lucht vochtiger en vallen er vaker sneeuwbuien. Er kan ongeveer 5cm sneeuw erbij vallen. Verder is het nog altijd aan de koude kant met temperaturen die overal onder of rond nul liggen.

Tot dusver alles goed. Maar donderdag wordt het spannend want vanuit het Noordwesten volgt een warmtefront. Dit warmtefront met een nodige portie milde en vochtige oceaanlucht is vrij actief. Dit betekent veel neerslag in korte tijd! Maar de sneeuwvalgrens staat nog niet vast en fluctueert gigantisch in de berekeningen. Kortom word het regen of sneeuw?

Hierboven is de activiteit goed te zijn. Dit zijn de modelberekeningen van donderdag op vrijdag. Het model heeft veel moeite met de sneeuwgrens. Het ene model zegt dat de sneeuw al vanaf 700 meter valt, de andere berekend de sneeuw pas vanaf 1500 meter. Spannend!

Als de neerslag sneeuw wordt, dan is het gelijk een goed pak! 30 tot 40cm is denkbaar. Maar je raadt het ook als het regen wordt, dan is het dus een hoop nattigheid op de sneeuwlaag.

Gelukkig wordt vrijdag de warmte verdrongen door een koufront. In de loop van vrijdag zakt de sneeuwgrens weer tot in de meeste dalen. Uitzondering blijven oa het Inntal, Zillertal en Rheintal. Hier blijft het helaas regen. Boven de 500 meter is het waarschijnlijk dikke sneeuwval, met de meeste sneeuw voor het Salzburgerland.

Het weekend staat in teken van een nieuw hogedrukgebied, zaterdag valt er nog wat sneeuw maar zondag belooft het een zonnige kaiserwetter-tag te worden. Kortom genieten.

De kerstweek zelf is nog vrij onzeker. De kans op een zonnige kerst is wel groot, maar enkele modellen laten ook op 2e kerstdag een front over Oostenrijk trekken. Afhankelijk van de positie betekent dit veel nieuwe sneeuw of helaas ook regen in de dalen. Spannend!

We gaan het volgen,

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Snowworld banner groot

Snowworld banner Algemeen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×