Winter niet weg te slaan: het wordt nog kouder!

Winter niet weg te slaan: het wordt nog kouder!

Als we vandaag op de grote Europese weerkaarten kijken zien we gelijk waarom de eerste decade van maart 2022 zo koud gaat verlopen. In de atmosfeer ligt een stevige luchtdrukblokkade, namelijk een hogedrukgebied boven Noorwegen houdt storingen en warme oceaanlucht op gepaste afstand. Tegelijkertijd stroomt aan de achterkant van dit luchtdruksysteem koude arctische lucht via Finland het continent op. Niet eerder deze winter zagen we dergelijk winterse settings. Wie zich heeft verheugd op een vroege warme lente komt dit jaar bedrogen uit. Het wordt namelijk nog kouder!

Vandaag start de dag koud met in de meeste dalen strenge vorst. Gedurende de dag valt het nog mee met de koude temperaturen op hoogte, de vorstgrens stijgt namelijk naar 1400 meter. Maar gedurende de middag wordt het langzaam al wat kouder, de vorstgrens ligt tegen het eind van de middag op 1000 meter. Verder schijnt de zon uitbundig maar later vanmiddag raakt het deels bewolkt in Salzburg, Karinthië en later ook Tirol. Op 2000 meter vriest het -5 graden.

Vanavond en komende nacht stroomt koude arctische lucht Oostenrijk binnen, op 2000 meter zakt de temperatuur naar -9 graden. Uit de wolkenvelden kan soms verspreid over de zuidelijke en westelijke deelstaten een vlokje sneeuw vallen. De hoeveelheden lijken beduidend minder te zijn dan gisteren in de verwachtingen stond.


Morgen volgt een ijzig koude maar wel flink zonnige winterdag in maart. Vooral op hoogte wordt flink koude lucht vanuit Lapland rechtstreeks naar Oostenrijk aangevoerd. Vanaf gletsjerhoogte, 2700 meter (kaart hierboven), vriest het overdag -15 tot -18 graden. Met een matige oostenwind komt de gevoelstemperatuur hier uit tussen de -25 en -30. Dat wordt dus goed inpakken!

Ook het weekend verloopt kouder en de nachten nog kouder. Met regelmaat vriest het in de met sneeuw bedekte dalen tijdens nachten -20 graden. Overdag schijnt de zon en uit de wind is het perfect terrasjesweer. De pistes zullen door de lage temperaturen voor maart bijzonder goed blijven.


Na het weekend wordt het nog kouder, de koudste lucht van deze winter bereikt de Alpen. Dat is wel bijzonder tegen half maart aan. Rondom woensdag verwachten we op 2700 meter temperaturen van -20 tot -24 overdag! Dan vriest het zelfs -27 graden op 3km hoogte. Op 1500 meter vriest het overdag een mildere -12 graden (nog steeds flink koud) en de vorstgrens ligt overdag tot in de lagere dalen. Gelukkig is er wel regelmatig veel ruimte voor de zon. Het wordt dus nog kouder deze winter…

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...